Bakan Bolat: Cari açıkta tarihin düşüşü yaşandı

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, "2024 yılı ocak ayında cari açıkta tarihi düşüş yaşandı. Cari açık, Mayıs 2023'te 60,1 milyar dolar yıllık açıktan Ocak 2024'te yıllık 37,5 milyar yılda geriledi" dedi.

12 Mart 2024 Salı 12:26
Bakan Bolat: Cari açıkta tarihin düşüşü yaşandı

Bakan Bolat, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "2023 yılı Ocak ayında 10,4 milyar dolar olan cari işlemler açığı yüzde 75,5 azalışla, 2024 yılı Ocak ayında 2,6 milyar dolar olarak mevcut. Aslında 2023 yılı Mayıs ayında 60,1 milyar dolar" Dolar olarak gerçekleşen yıllıklandırılmış cari işlemleri açıkları, sonraki aylarda 22,6 dolar azalarak 2024 Ocak ayı toplamda 37,5 milyar çapında geri verilmiştir.2023 yılının Temmuz ayından itibaren yıllıklandırılmış açık ticaret açığında günlük bir biçimde düştüğü ve her ay cari hesabındaki iyileştirmeyi desteklenmiştir. 2024 yılı Ocak ayında cari açıktaki gerilemede ödemeler dengesi tanımılı dış ticaret açığının yıllık yüzde 64,8 oranında azalarak 4,4 milyar dolar elde edilmesi başarılı olmuştur. Hizmet gelirleri 2024 yılı Ocak ayında yıllıklandırılmış bazda rekoru yineleyerek 100 milyar doları aşmıştır. ise 47,8 milyar boyu yükselmiştir" ömründen yararlanmıştır.

'MAKROEKONOMİK İSTİKRARI GÜÇLENDİRMEYİ HEDEFLİYORUZ'

Bakanlık tarafından tutulan geçici dış ticaret istatistiklerine göre şubat boyunca dış ticaret açığının yüzde 42,3 oranında azalarak 7 milyar dolar olarak gerçekleştiğini hatırlatan Bakan Bolat, yıldızların kaydettiğini kaydetti:

"Bu olanaklı cari işlemlerde kesintiler yıllık yılın ikinci yarısından itibaren yıllıklandırılmış bazda görülen patlamanın sonraki dönemde devam etmesi düzenlidir. Cari işlemleri hesabında kalıcı iyileşme ile gerekli makroekonomik istikrarı sürdürmeyi hedefliyoruz. Ekonomi yönetimi olarak bir yandan makro çerçeveyi güçlendiren adımlar atarken bir yandan da sürdürülebilirlik esaslı ekonomik bir yatırım iklimi tesis etmeye, verimlilik ve rekabet gücümüzü artıracak esneklik reformları uygulamaya koymaya kararlıyız. artan güvenin bir devamıdır. Mal ve hizmet ihracatındaki artışlar, ithalattaki gerileme sonucunda bir kapsamlı daha dengeli bir ekonomik büyüme sağlanırken diğer taraftan cari işlemler hesabındaki iyileşmeler makroekonomik istikrarı destekleyenye katkı sunmaktadır." (DHA)

Anahtar Kelimeler:
Bakan BolatCari Açık
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176