Turizm neferi Cihan Dirik umut yüklü

Manisa turizmine uzun yıllar hizmet veren, sektörel potansiyelinin artması yolunda işin mutfağından üst proje üretim ve uygulama aşamalarına kadar görev üstlenen, hayallerin gerçeğe dönüşümünde ayakları yere basan tüm çalışmalarda nefer olarak yer alan, bu hedef doğrultusunda oluşan ilk sivil toplum kuruluşu Manisa Turizm İşletmecileri Derneği’nin kurucu Başkanı olan Cihan Dirik...

23 Eylül 2023 Cumartesi 10:45
Turizm neferi Cihan Dirik umut yüklü

Manisa turizmine uzun yıllar hizmet veren, sektörel potansiyelinin artması yolunda işin mutfağından üst proje üretim ve uygulama aşamalarına kadar görev üstlenen, hayallerin gerçeğe dönüşümünde ayakları yere basan tüm çalışmalarda nefer olarak yer alan, bu hedef doğrultusunda oluşan ilk sivil toplum kuruluşu Manisa Turizm İşletmecileri Derneği’nin kurucu Başkanı olan Cihan Dirik, “Manisamız tarım ve sanayi kulvarında çok güzel yol aldı, şimdi sıra turizmde marka olmaya geldi, turizm artık deniz, güneş, kumdan ibaret değil, kültür, inanç ve gastronomi turizmi potansiyeline sahibiz, buradan ilerlersek tarım ve sanayi gücümüze turizmi de ekleyebiliriz, üç saç ayağına oturmuş bir Manisa tam anlamıyla bir Dünya Kenti olur, buna inanıyorum, umutluyum” dedi. 

Manisa’da doğdu, Yuntdağı’nda yaşayan yörük bir ailenin çocuğuydu, ilk ve orta eğitimini olduğu gibi akademik eğitimini de Celal Bayar Üniversitesi Ahmetli Meslek Yüksek Okulu ve ardından Açık Öğretim Fakültesi İşletme Bölümü’nde Manisa’da tamamladı, yaşadığı coğrafyaya, şehrine aşıktı, bir an bile başka bir şehirde yaşamayı düşünmedi, aksine herkese şehrini tanıtmayı seçti, Büyük Saruhan Otel’in muhasebe biriminde işe başladı, resepsiyon ve servis dahil tüm bölümlerinde görev yaptı, 2005 yılında Genel Müdür Yardımcısı oldu, 2007 yılında Otel Genel Müdürü görevine getirildi.

SEKTÖRÜN HER AŞAMASINDA GÖREV ÜSTLENDİ  

Manisa turizmine uzun yıllar hizmet veren, sektörel büyüme yolunda işin mutfağından üst proje üretim ve uygulama aşamalarına kadar görev üstlenen, hayallerin gerçeğe dönüşümünde ayakları yere basan tüm çalışmalarda nefer olarak yer alan, bu hedef doğrultusunda oluşan ilk sivil toplum kuruluşu Manisa Turizm İşletmecileri Derneği’nin kurucu Başkanı olan Cihan Dirik, halen bir koltukta iki karpuz taşımaya, sektörün biri özel, diğeri sivil toplum kuruluşu olan iki önemli organında yönetici olarak turizmin gelişmesine katkı vermeyi sürdürüyor. Yılların bilgi, birikim ve tecrübesini, aynı amaç doğrultusunda yol alan diğer meslektaşları ile aynı çatı altında birleştirmiş olmaktan da büyük mutluluk duyduğunu ifade eden Cihan Dirik, şimdi daha güçlü olduklarını, rekabetin pozitif değer kazanarak Manisa’da turizmin gelişmesine fayda sağlar hale geldiğini söylüyor. Manisa’da turizm adına yaşanan gelişmelerden mutlu ve umutlu olduğunu ifade eden tecrübeli turizmci Dirik, şu sözleriyle de yüreklere su serpiyor: “Manisamız tarım ve sanayi kulvarında çok güzel yol aldı, şimdi sıra turizmde marka olmaya geldi, turizm artık deniz, güneş, kumdan ibaret değil, kültür, inanç ve gastronomi turizmi potansiyeline sahibiz, buradan ilerlersek tarım ve sanayi gücümüze turizmi de ekleyebiliriz, üç saç ayağına oturmuş bir Manisa tam anlamıyla bir Dünya Kenti olur, buna inanıyorum, umutluyum” dedi.

MANİSA’NIN TURİZM DEĞERLERİ

Manisa Turizm İşletmecileri Derneği Başkanı Cihan Dirik, Manisa’da turizmin sektörel anlamda hak ettiği büyümeyi gerçekleştirmesinin önünde hiçbir engel olmadığını, aksine bunun için gerekli büyük bir potansiyele sahip olduğunu şöyle anlattı: “Manisamız mitolojik çağlardan günümüze birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. MÖ 14’üncü yüzyılda Magnetler tarafından kurulduğu düşünülmektedir, Hitit, Aka, Frigya, Lidya, Hellen, Roma ve Bizans egemenliklerini yaşayan Manisa’nın antik çağdaki adı Magnesia’dır. Hristiyanlığın kutsal kitabı İncil’in bir bölümünde sözü edilen Hz. İsa’nın Aziz John’dan mektup göndermesini istediği 7 kilisenin 3’ü Manisa’dadır, bunlar Akhisar’daki Thyatira, Salihli’deki Sardes ve Alaşehir’deki Philadelphia kiliseleridir. Alaşehir’de İlçenin  kalıntılarından biri olan ve ayakta kalan üç payesiyle çok görkemli bir yapı olduğu düşünülen Aziz Jean Kilisesi de burada bulunur. 1313 yılında Saruhanoğulları tarafından Bizanslılardan alınan şehrin adı Manisa olarak değiştirilmiştir. Bu medeniyetlere ait yer altında ve üstünde birçok kalıntı bulunduğu gibi Osmanlı İmparatorluğu döneminde de imparatorluğu yönetecek şehzadeler tarafından yönetilmiş, 16 şehzadeye ev sahipliği yapmış, Osmanlı’ya 6 padişah yetiştirmiştir. Manisa’da tarihi ve kültürel yıkımın en yoğun olduğu dönem Yunan işgali olmuştur. Ancak her şeye rağmen ayakta kalan tarihi eserler mevcuttur. Yurt içi turizm açısından bu tarihi eserlerin bulunduğu alanlar alt ve üst yapı düzenlemeleri ve restorasyon çalışmaları ile ön plana çıkarılmalıdır. Diğer yanda kentimizin merkez ve ilçelerinde Bağbozumu Festivali, Zeytin Hasat Festivali, Kiraz Festivali ve Kırkağaç Kavunu’nu öne çıkaran etkinlikler yapılmaktadır, bunların daha da zenginleştirilerek iyi bir tanıtımla duyurulması çok önemlidir. Manisa’nın en etkili festivali ise tabi ki Mesir Macunu etkinliğidir ve şehrimize çok büyük katkısı vardır.”

“TURİZM ÇALIŞTAYI YAPMALIYIZ”

Tecrübeli turizmci Cihan Dirik, Manisa’da turizmin gelişmesinin önünün açılması için bir Turizm Çalıştayı’nın yapılmasının çok faydalı olacağını ifade ederek şunları söyledi: “Günümüzde bir tek ülkenin tek destinasyon olarak pazarlama anlayışı yerine, bölge ve şehirlerin pazarlanma anlayışı gelmiştir. Kısa, orta ve uzun vadede stratejik eylem planları da bu bakış açısıyla oluşturulmalıdır. Bizim dernek olarak kısa vadede yapılmasını önerdiğimiz konu başlıkları şöyledir; Valiliğimiz ve Büyükşehir Belediyemiz öncülüğünde, turizm sektör temsilcilerinin de yer alacağı Turizm Komisyonları oluşturulması, komisyonun sekreteryası ve kurumsal hafızasının oluşturulması, komisyonların Belediye Kent Konseyleri ile birlikte çalışmasının sağlanması. Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin (MCBÜ) organize edeceği Turizm Çalıştayı düzenlenmesi, marka kent olma yolunda şehrin turizm swot analizinin çıkarılması, turizm markamızın belirlenmesi ve logosunun oluşturulması, bu çalıştay sonrasında ise şehirde bir turizm seferberliğinin başlatılması, Manisa halkının şehrin tarihini ve eserlerini bilmesinin sağlanması, MCBÜ ve lise öğrencileri ile ortak çalışmalar yapılması, Ulusal ve Uluslararası seyahat acentaları ve tur operatörleri ile ortak çalışmalar yapılması.”

EN İYİ YATIRIM KENTİ MANİSA

Cihan Dirik tarımda ve sanayide hedefin tutturulduğunu, sıranın turizme geldiğini ifade ederek, bu konuda zamanlamanın da müsait olduğunu söyledi. Dirik, şu bilgileri verdi: “Uluslararası ekonomi dergisi Financial Times’in ‘Avrupa’nın gelecekteki kentleri’ yarışmasında Manisa, Avrupa’daki 200 kenti geride bırakarak birinci oldu. 7 kategoride yapılan değerlendirmede Manisa, maliyet bakımından yabancı sermaye için yatırıma en uygun kent seçildi. Manisamızın yarışmada birinci seçilmesindeki etkenler şöyle oldu; sanayi altyapısı, ülkemizin en gelişmiş altyapı ve üretim ilişkilerine sahip organize sanayi bölgesinden birinin Manisa’da bulunması, İzmir limanına yakınlığı, OSB’de enerji sorununun olmaması, OSB’nin doğalgaz sistemine kavuşmuş olması, hizmetlerin dünya standartlarında verilmesi, OSB’de büyük yabancı firmaların varlığı. Manisa coğrafi özelliği gereği zaten her zaman tarım da en iyiler arasındaydı, topraklarımız çok verimli, buradan gelen ekonomik güçle önce tarımsal sanayiye kolayca geçtik, ardından dünya sanayi devlerinin fabrikaları gelmeye başladı. Yani Manisamız tarım ve sanayi kulvarında çok güzel yol aldı, bizler de turizm ve yatılı hizmetler alanında büyüdük, şehrimize gelen yerli ve yabancı konuklar için otel sayılarımızı arttırdık, kapasitemizi geliştirdik, bugün turizm işletme belgeli 14 otelimizde bine yakın odamız ve 2 bine yakın yatak kapasitemizle hizmet veriyoruz, doluluk oranlarımız yüzde 50’nin üzerinde ve daha da kapasitemiz var. Şimdi sıra turizmde marka olmaya geldi. Bunun için gerekli kültürel mirasa, doğaya, alt yapıya, bilgiye sahibiz.”

“İL TANITIM KURULU’NUN ÇALIŞMALARI ÇOK DEĞERLİ”

Manisa’da turizm adına bugüne kadar çok verimli çalışmalar yapıldığının da altını çizen Cihan Dirik, duygu ve düşüncelerini şöyle ifade etti: “Manisa’da turizmin gelişmesi adına çok güzel adımlar atıldı, bunun en önemli ayağı Valiliğimiz koordinasyonunda Türkiye Turizm Tanıtım Geliştirme Ajansı (TGA) ile Manisa Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nün bulunduğu Manisa İl Tanıtım Kurulu’nun oluşmasıydı. Özellikle TGA’nın amacı her ilde turizm hareketliliği başlatmak ve sürdürülebilirliğini sağlamaktır. İl Tanıtım Kurulu’nda derneğimizi temsilen sektör temsilcilerimiz de yer aldı, böylece turizm alt yapımızın iyileştirilmesine ve tanıtımına yönelik çok verimli toplantılar gerçekleştirildi. Bu toplantılar sonucunda başta Büyükşehir Belediyemiz olmak üzere Yunusemre Belediyesi ile Şehzadeler Belediyesi’nin kültür ve spor turizmine yönelik önemli yatırımlara imza atmalarından büyük memnuniyet duyduk. Şehirde 24, 48 ve 72 saatlik turlarda nerelerin gezdirileceğinin programı yapıldı, yeni müzelerimizin de tamamlanmasından sonra Anadolu turlarının şehrimize geleceğine inanıyoruz. İl Tanıtım Kurulu ile şehirde tüm STK temsilcilerinin yer alacağı bir turizm seferberliği başlatmak adına alt komisyonların kurulması, kurumsal turizm hafızasının oluşturulması ve sürdürülebilirliğin sağlanması çok önemli. İlimizde spor turizmi konusunda son yıllarda önemli Ulusal ve Uluslararası organizasyonlara ev sahipliği yaptık. Bu sene Manisa’da gerçekleşen Avrupa Su Topu Şampiyonası’nda 16 misafir ülke erkek ve kadın takımlarının oyuncu, teknik ekip ve aileleriyle birlikte karşılaşma finallerinde ağırladık, bu anlamda taksicisinden restaurantına esnafımıza önemli sosyo-ekonomik katkılar sağlandı. Şehir olarak Türk misafirperverliğini en üst seviyede sunarak organizasyon komitesinden tam not aldık. Önümüzdeki yıllarda gerçekleşecek Uluslararası turnuvalar için önemli referanslar edindik. Şehirde bu denli Uluslararası organizasyonu yapabileceğimizi ispatlamanın gururunu yaşadık. Başta Spor, Kültür, İnanç ve Gastronomi Turizmi’ne hazırız. Buradan ilerlersek Manisamız katma değer kazanacaktır.”
 
DARE MEDYA HABER MERKEZİ ÖZEL HABER

Son Güncelleme: 23.09.2023 11:48
Anahtar Kelimeler:
Cihan DirikManisaTurizm
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.