Elazığ'daki maden kazasında ihmal iddiası: Madende ikinci kaçış yolu yapılmamış 

Eski Elazığ Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, Palu bölgesindeki krom madeninde meydana gelen 4 işçinin yaralandığı göçükte ihmaller olduğu öne sürüldü. Bingöl, “Göründüğü yerde birinci kaçış görüldü ama ikinci kaçış yolu yapılmamış. Şayet ikinci kaçış görüldüyse kimsenin burnu kanamadan kurtulacaklardı” dedi.

29 Şubat 2024 Perşembe 11:58
Elazığ'daki maden kazasında ihmal iddiası: Madende ikinci kaçış yolu yapılmamış 

Palu ilçesine bağlı Kayaönü'ne ait Bedri Aydın'a ait krom madende 26 Şubat'ta göçük oldu. İşçilerden biri kendi olanaklarıyla kurtulurken, göçük altında kalan, maden ocağının sahibi Bedri Aydın'ın daoğlu olan Zülfü Aydın ile Ahmet Çelik ve Yunus Yaral ekiplerinin çalışmasıyla kurtarıldı. Yaralı 3 işçinin hastanedeki tedavisi sürüyor.

'TEK SEVİNDİRİCİ TARAF HAFİF YARALANMAYLA OLAYI KAPATMAMIZ'

Eski Elazığ Maden Mühendisleri Odası İl Temsilcisi ve maden mühendisi Mehmet Rojbin Bingöl, yaşanan göçük olayda gözlemlere göre ihmal olduğunu iddia etti. Bingöl, “Bu ocakta yaklaşık 1,5 yıl önce işletmeye geçilmiş. Daha önce arama yapıldığı görüldü, ardından işletmeye geçildi. Üretim galerisi süresince hızlanma yöntemiyle faaliyetleri devam ediyor. Tahkimat sistemi uygulanmış. Sahadan yapılan incelemeler, diğer meslektaşlarımızdan öğrenilen bilgilere dayanarak ve gözlemlerimize göre ocakta ilerleme yapılıyor, tahkimat yapılıyor ve çok büyük ihtimalle bunlara ulaşıyorlar. Kromu almak için ani bir manevrayla bir an önce yapılan çıkartmak için söküm yapılır. Bunun sırasında görülüyor ki ilk kaçış görüldü ama ikinci kaçış yolu yapılmamış. Şayet ikinci kaçış görüldüyse kimsenin burnu kanamadan kurtulacaklardı. Tahkimin üstüne tekrar tekrar dağıtılan materyaller büyük ihtimalle kullanılmamış. Kütlenin çöküşü ve çöküşü onu gösteriyor. Galeride bir ihmal var. Tek sevindirici taraf hafif sakatlıklarla olayı kapatmamız” dedi.

'YANLIŞ KAZI YÖNTEMİ İLE MAALESEF GÖÇÜKLER OLUŞUYOR'

Mehmet Rojbin Bingöl, Elazığ'da 200'ün üzerinde maden ocağı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

“Buradan yola çıkmamızın şu şekilde olması gerekiyor; Elazığ bölgesinin madenciliğinin yoğun olduğu bir şehir. Buralarda sıkı denetimler ve mühendislik hizmetlerinin kapsamıyla bu kazaların üretim aşamasına geçilebilir. Madencilik faaliyetleri yürütülürken mutlaka mühendislik hizmetlerinin sunulması gerekiyor. Diploma kiralamasıyla, yani mühendisin diplomasını dağıtma göstermelik kayıt, 'sen otur, sana şu kadar maaş veririz' şeklinde değil, bir mühendisin o ocağın sürekli başında olması, ocağın denetlenmesi ve kontrol edilmesi gerekiyor ki bu tür kazaların önüne geçebilelim. Kayaönü bölgelerindeki kazaların nedeni tek metalik madenin zenginleştiği bir bölgedir. İlerleme sırasında cevher var olduğunda bir an önce onu almanın peşinde olup hemen üretime geçiyorlar. Kazanın yaşadığı ocakta cevhere ulaşılmış, güzel bir damar ağı yakalanmış. Emniyet kesintileri sıkı olsa da, doğru bir tahkimat yapılmış olsaydı göçme meydana gelmeyecek, bu kaza önlenecekti. Yer altı hareket halindedir. Boşluklar olabilir. Jeolojik verilerden yararlanmayıp yanlış bir kazı ve ilerleme yöntemi ile maalesef göçükler toplanır ve bu göçükler düşüşlere kazalara sebep olabilir. O bölgedeki kazaların nedeni budur. Coğrafyayı, topoğrafyayı okumamamızdan dolayı yanlış ilerleme ve madencilik tekniklerinden dolayı kazalar meydana geliyor.”

AYNI KÖYDE 2021 VE 2023'TE ÖLÜMLÜ KAZALAR YAŞANDI

Aynı köyde 2021 ile 2023 yıllarında farklı maden ocaklarında yaşanan kazalarda işçi ölümleri yaşanmıştı. 2021'de krom iptal edilmiş özel bir maden ocağında çalışan kuzenler Salih Yıldırım (29) ile Adem Yıldız (30), asansör olarak kullanılan vagondaki demirin kopması sonucu 25 metreden düşerek hayatını kaybetti. 2023'te ise yine farklı bir krom madeninde yaşanan patlama sonucu göçük altında kalan 2 işçiden Remzi Tahtacı kaybı kaybetti.

(DHA)

Anahtar Kelimeler:
ElazığKazaMaden
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.