Bakan Uraloğlu: Ankara-Sivas YHT hattımızda 885 bin yolcu taşındı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara-Sivas Yüksek Hızlı Tren (YHT) hattının Kırıkkale, Yozgat ve Sivas'ı, Ankara merkezli hızlı trene bağladığını belirterek, "Yaklaşık 1,4 milyon kişi, doğrudan hızlı trenle seyahat etme imkanına kavuştu. Ankara-Sivas YHT hattımızda açıldığı gün bu yana 885 bin yolcu taşındı" dedi.

13 Mart 2024 Çarşamba 16:14
Bakan Uraloğlu: Ankara-Sivas YHT hattımızda 885 bin yolcu taşındı

Bakan Uraloğlu, Ankara-Sivas arasında hizmet veren yüksek hızlı trenle Yozgat'a yapımı tamamlanan Sorgun İstasyonu'nun devamına katıldı. Uraloğlu, Türkiye'yi yarım asırlık hayal olan yüksek hızlı tren işletmeciliği ile tanıştırdıklarını belirterek, "Avrupa'da 6'ncı, dünyada 8'inci hızlı tren işletmecisiydik. Uzun yıllar vatandaşların tercih etmediği demir yolu seyahatlerini artık hızlı ve konforlu seyahat isteyenlerin ilk uygulandığında Şu anda hızlı tren hatlarımız 11 şehre doğrudan, 9 şehre ise bölgesel ve otobüslerle dolaylı hizmet vererek, yüzde 50'sine ulaşıyor" diye konuştu. Uraloğlu, Ankara-Sivas YHT hattının hizmete girmesi ile kara yoluyla ortalama 5,5 saat, tren yoluyla 12 saat süren Sivas-Ankara arasının 2,5 saat, Ankara-Yozgat arasının da 1,5 saate indirildiği aktarıldı. Sorgun ile Ankara arasının 1 saat 40 dakikaya indiğini belirten Uraloğlu, proje ile Kırıkkale, Yozgat ve Sivas'ın, Ankara merkezli hızlı tren ağına bağlandığını vurgulayarak, "Yaklaşık 1,4 milyon kişi, doğrudan hızlı trenle seyahat etme olanağına kavuştu. Ankara-Sivas YHT hattımızda açıldığı gün bu yana 885 bin yolcu taşındı" dedi.

'İSTASYON BİNAMİZİ, ANKARA-SİVAS HATTINA YAKIŞACAK ŞEKİLDE İNŞA ETTİK'

Sorgun İstasyonu'nun 12 bin metrekare alan üzerine 240 bin yolcu kapasitesi olarak inşa edildiğini söyleyen Uraloğlu, "980 metrekare kapalı bina alanı ile istasyonun içerisinde 100 araçlık otopark başta olmak üzere birçok sosyal donatısıyla hizmet verecek. İstasyon binamızı, modern ve estetik tasarımlarıyla Ankara- Sivas hızlı tren hattına yakışacak şekilde inşa ettik.Hayırlı, uğurlu olsun.405 kilometrelik hattın içinde 66 kilometre uzunluğunda 49 tünel ve 27,2 kilometre uzunluğunda 49 viyadük inşa ettik.Köprüler ve tüneller olayları zorluğunu gösterir.Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başlangıcında AK Parti hükümetlerinde zorluklar yoktur. Elmadağ, Kırıkkale, Yerköy, Yozgat, Sorgun, Akdağmadeni, Yıldızeli ve Sivas olmak üzere 8 istasyon var. Şimdi bu eşsiz hattımıza yakışan diğer Sorgun istasyonu'nu hizmete sunuyoruzz" diye konuştu.

'YOLCU SAYISINI 270 MİLYONA ÇIKARMAYI PLANLIYORUZ'

Uraloğlu, 2053 yılındaki büyüme hedefinde, kara yollarındaki yüzde 72'lik yük taşıma ödemesini yüzde 57'ye düşürmeyi, demir yollarının yüzde 5 olan ulaşım ödemesini ise yüzde 22'ye sürdürmeyi hedeflediklerini belirtti. Yolcu de değinen Uraloğlu, şöyle konuştu: "Demir yollarının yolcularının yaşadığında da yıllık ortalama 19,5 milyon olan yolcu sayısı 270 milyona ayrılmayı planlıyoruz. Bu hedefi yakalamak için de demir yolu ağımızın ilerlemesi amacıyla; Ankara-İzmir, Bandırma-Bursa-Osmaneli, Halkalı-Kapıkule, Mersin-Gaziantep, Karaman-Ulukışla-Mersin ve Yerköy-Kayseri hatlarında olmak üzere toplam 3 bin 600 km hızlı tren hattında inşaat devam ediyor. 2053 Yılı Ulaştırma ve Lojistik Ana Planı'mıza göre de demir yolu hat uzunluğumuz 28 bin 590 kilometreye yükseltmeyi hedefliyoruz.Ankara'dan Kapıkule'ye kadar planlanan hızlı tren hatlarıyla Orta Koridor'u önemli şekilde kesintisiz bir ulaşım ağını tamamlayacağız.Bu düşüncelerle Sorgun ve Akdağmadeni hızlı tren istasyonlarının üretiminin geçişi en üst kademesinden en alt kademesine kadar tüm yüklenici firma ve bakanlığımız çalışanlarına teşekkür ediyorum." (DHA)

Anahtar Kelimeler:
UraloğluAnkaraSivasYht
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176