CHP'li Yavuzyılmaz: Murat Kurum'un hala Çevre Komisyonu Başkanı olması abesle iştigaldir

CHP Genel Başkan Yardımcısı Deniz Yavuzyılmaz, Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden kazasına ilişkin, "İkinci kapasite artışına ve yanlış birçok üretim imzası atan dönemde Çevre Bakanı Murat Kurum, hala TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olduğu halde felakette Bu da suçluluk psikolojisinin bir sonuçları Ayrıca Murat Kurum'un hala TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olması abesle iştigaldir" dedi.

06 Mart 2024 Çarşamba 19:11
CHP'li Yavuzyılmaz: Murat Kurum'un hala Çevre Komisyonu Başkanı olması abesle iştigaldir

CHP'li Deniz Yavuzyılmaz, 13 Şubat'ta Erzincan'ın İliç ilçesindeki maden kazasına ilişkin gelişmelerde gelişmeler olmak üzere CHP Genel Merkezi'nde bir basın toplantısı düzenlendi. Yavuzyılmaz, "Bu felaket, bir doğal afet değildir. Toprak kayması veya heyelan değildir. Bu felaket, siyanür içerikli uluslararası ton yığın liç malzemeden oluşan yapay bir dağın kaymasıdır. Yığın liç sahasından 200 metrenin üzerine çıkmıştır. Bu berbat bir dünya rekorudur. en tehlikeli ve en yüksek yığınlı liç alanıdır.

'AFET SONRASI YÖNETİM KRİZİ OLUŞMUŞTUR'

Göçüğün altında 9 kişinin yaşadığını anımsatan Yavuzyılmaz, "AK Parti hükümeti bir kez daha arama kurtarma faaliyetlerini gün yüzüne çıkardı. Afet sonrasında yönetim krizi oluştu. Türkiye, dünyadaki en büyük çevresel felaketlerden birini yaşarken, Çevre Bakanı Mehmet Özhaseki bölgede 172 saat sonra, yani bir hafta Bu sürede İstanbul'da iş insanlarıyla toplantılar yaptığı, Adana ve Osmaniye'de kurallara katıldığı, ziyaretlerde bulunduğu tespit edildi. Bu da Murat Kurum'un suçluluk psikolojisinin bir sonucudur.Murat Kurum'un hala TBMM Çevre Komisyonu Başkanı olması abesle iştigaldir.Acilen kullanımını istiyoruz" diye konuştu.

'BUNUN ADI CİNAYETTİR'

Yavuzyılmaz, soruşturma kapsamındaki şirketlerin çalışanlarının kusurlu, işveren ve taşeron şirketlerinin bildiğinin ise tali kusurlu olarak tutuklandığını ve son olarak 2 mühendis ile toplam 8 kişinin tutuklandığını belirtti, "Sorumluluk şirketlerinin üzerine atılmak isteniyor. Felaketin önünü açan onayları veren siyasi sorumlular, yargıdan kaçırmak isteniyor İfade tutanakları; çatlaklar olay günü sabah tespit edildi. Buna rağmen 12.00-12.15 arasında patlama yapıldı. Yığın sahasında 8 metre olması gereken basamak mesafeleri aşıldı. Yığın liç sahası tasarımında hata şüphesi var. İlk kayma 33'üncü basamakta oldu. Oysa şirketin resmi İnternet alanına göre yığın liç alanının her fazının biri 8 metrelik güce sahip 8 basamaktan oluşması gerekiyordu.Buna göre hesaplandığında, 4 fazda maksimum 32 basamak olması gerekiyordu.Ancak ifadelerde proje şirketlerinde, 36 basamağa kadar çıkmadığı belirtiliyor.İlk kayma 33'üncü basamakta Çevre, Enerji ve Çalışma Bakanlıklarının, sahanın bu verimlerinin fazlasıyla arızalandığı ve üretim baskı oluşturma bu tasarım değişikliklerine onay verildiği görülüyor. Bunun adı cinayettir" dedi. (DHA)

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176