"Doğum zamanı hiçbir anne yalnız bırakılmamalı"

3'üncü Ulusal Perinatal Psikiyatri Sempozyumu’nda Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zahide Orhon, "Doğum zamanı hiçbir anne yalnız bırakılmamalı" dedi.

12 Ekim 2023 Perşembe 11:20
"Doğum zamanı hiçbir anne yalnız bırakılmamalı"

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi Başhekimliğinin gerçekleştirdiği ‘III. Ulusal Perinatal Psikiyatri Sempozyumu, (Gebelik Ve Doğum Sonrası) Psikiyatri Sempozyumu’nda Toplum Ruh Sağlığı Merkezi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Uzm. Dr. Zahide Orhon, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi danışanlarına Perinatal yaklaşımlar üzerinde konuşma yaptı. Şizofrenin genetik bir hastalık olup olmadığını anlatan Zahide Orhon şu bilgileri verdi: “Başlangıç 15-25 yaş grubu, erken başlangıçlı şizofrenilerde genetik önemli. Anne veya babanın birinde şizofreni rahatsızlığı varsa çocuktaki risk yüzde 12, ebeveynin ikisinde şizofreni tanımsı varsa yüzde 39, çift yumurta ikizinde bu oran yüzde 14 iken, tek yumurta ikizinde ise yüzde 47’ye kadar çıkabiliyor. Peki toplumda görülme sıklığı nedir? Dünyada 24 milyon şizofreni hastası mevcut. Dünya Sağlık Örgütü 2022 açıklamalarına göre her 300 kişiden biri şizofreni. Geçmiş yıllarda şizofreni tanılı anneler başlığıyla çok karşılaşmıyorduk. Nispeten az sayıdaydı. Fakat işte tedavilerin daha etkin hale gelmesi. Tedavilerin daha düzgün gitmesiyle hastaneye yatışların azalmasıyla birlikte bu şizofreni tanılı anneler toplum içinde. Şizofreni hastası kadınların yaklaşık yarısı anne olduğu açıklandı. Aslında bu azımsanmayacak bir durum değil, çok ciddi sayıda şizofreni tanılı anne mevcut. Ama ne yazık ki durum böyleyken ne yazık ki çocukları doğumla birlikte koruma altına alınabiliyorlar. Hatta böyle bir kıyas yapılmış şizofren tanılı bekar anneler ile şizofren tanılı evli anneler kıyaslanmış. Şizofren tanılı bekar annelerin bebekleri daha sık devlet tarafından koruma altına alınmış. Yine 100 tane doğum yapmış şizofrenili hastanın yarısının bebekleri olmadan hastaneden taburcu oldu, taburcu olmadan doğum yaptıktan hemen sonra bebeklerinin koruma altına alındığı saptanmış. Bu da çok önemli bir rakam. Çünkü bu koruma altına bebekler annelerde çok ciddi üzüntüye, depresyona ve çok uzamış yas sürecine sebep oluyor uzun vadede. Şizofreni tanılı anne veya anne adayı olduğunda gerçekten Multidisipliner ekip tarafından ele alınması gerekir. Yani kadın doğum uzmanının, psikiyatri uzmanının, psikologun, sosyal hizmet uzmanının, yani çok kapsamlı uzman bir ekibe ihtiyaç var". Zahide Orhon, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde istenmeyen gebeliklerin önlenmesi ve kontrollü gebelikler için gerekli eğitimlerin verildiğini kaydetti. Orhon, doğum zamanı hiçbir annenin yalnız bırakılmaması gerektiğini belirtti. Orhon,  yapılan çalışmalara göre çocuk sahibi olmak ve onu yetiştirmenin iyileştirmeye yardımcı olduğunu vurguladı, sevmek ve seviliyor olmanın iyileştirici etkisinin bulunduğunu açıkladı.


DARE MEDYA HABER MERKEZİ

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.