Dare Toptan

İTB'ye, AB'den 280 Bin Euro Bütçe

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB), Avrupa Birliği Hibe Programına yaptığı proje başvurusu kabul edildi. Bu doğrultuda İTB'ye AB'den 280 bin euro bütçe verildi.

28 Aralık 2022 Çarşamba 10:21
İTB'ye, AB'den 280 Bin Euro Bütçe

İzmir Ticaret Borsası'nın (İTB) 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı İnsana Yakışır Çalışma Yaklaşımının Teşvik Edilmesi Avrupa Birliği Hibe Programına' yaptığı proje başvurusunun onaylandığını açıklayan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, "Tarihimizde ilk kez doğrudan Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir projenin lideri olduk. Projemize, Avrupa Birliğinden 280 bin Euro bütçe tahsis edildi" dedi

İTB aralık ayı olağan meclis toplantısı, Meclis Başkanı Ömer Gökhan Tuncer idaresinde, İzQ İnovasyon Merkezi'nde yapıldı. Meclis üyelerinin katılımıyla yapılan toplantıda, İTB Başkanı Işınsu Kestelli, tarım sektörü ve güncel ekonomik konular hakkında açıklamalarda bulundu. Mecliste konuşan İTB Başkanı Işınsu Kestelli, asgari ücret konusuna değindi. Geçen yıl aralık ayına göre asgari ücretin işverene maliyetinin yüzde 100 arttığını belirten Kestelli, "Açıkçası bu artışı yüksek enflasyonun doğal sonucu ve çalışanların hakkı olarak görüyorum. Ancak bu artış piyasada talep artışı, işverenlerde ise maliyet artışı yaşanmasına, dolayısıyla da enflasyonu tetikleyici bir ortama neden oluyor. Bu kısırdöngüden çıkılması için enflasyonun düşürülmesi öncelikli konularımızdan biri olmak zorunda" ifadelerini kullandı.

KESTELLİ'DEN PLANLAMA VURGUSU
İhracattaki artışların devam ettiğini, bir yandan da ithalatın arttığını aktaran Kestelli, "Ticaret Bakanlığı'nın kasım ayı verilerine göre ihracat, geçen yılın aynı ayına göre yaklaşık yüzde 2 artışla 21,9 milyar dolar olarak gerçekleşti. Bu rakam 2022 yılının her ayında olduğu gibi bugüne kadar ulaşılmış en yüksek aylık ihracat değeri olarak kayda geçti. Ocak-Kasım döneminde ise geçen yılın aynı dönemine göre, ihracat yüzde 13,9 artışla 231,2 milyar doları buldu. Bu da önemli bir rekor. Aynı dönemde ithalat yüzde 36,6 artışla 331,1 milyar dolar olarak gerçekleşti. 11 aylık dış ticaret açığımız yüzde 153,6 artışla 99,8 milyar dolara ulaştı. Malum, daha çok ihracat yapmak için daha çok hammadde ithal etmek durumundayız. Bunu değiştirmenin yolu da üretim politikamızı, yerli hammadde üzerine yeniden inşa etmek. Ayrıca markalaşmaya ve yüksek teknolojiye ağırlık vermeliyiz. Elbette ki tüm bunlar uzun vadeli bir planlamayla mümkün" açıklamalarında bulundu. Tarım sektöründeki maliyet artışlarına dikkat çeken Kestelli, maliyet artışı telafisi için verimliliğin artması, ürün fiyatlarının maliyetle orantılı artması ve destekleme miktarının artırılması gibi orta-uzun vadeli planlamalarla mümkün olacağını söyledi.

İTB'NİN AB PROJESİNE, AB'DEN 280 BİN EURO BÜTÇE
İTB'nin 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Odaklı İnsana Yakışır Çalışma Yaklaşımının Teşvik Edilmesi Avrupa Birliği Hibe Programına' yaptığı proje başvurusunun onaylandığını ve İZLADAŞ laboratuvarı ile ilgili bir haberi de meclis üyeleri ile paylaşan Kestelli, şöyle konuştu: "Tarihimizde ilk kez doğrudan Avrupa Birliği tarafından desteklenen bir projenin lideri olduk. Borsamız yürütücülüğünde toplam 5 kurumun yer aldığı 'Holding to our Roots Through Technology' - 'Köklerimize Teknolojiyle Sahip Çıkmak' isimli projemize, Avrupa Birliği'nden 280 bin Euro bütçe tahsis edildi. İkinci güzel haberimiz ise İZLADAŞ laboratuvarımız ile ilgili. Borsa heyetimiz, Almanya'da Bremen Pamuk Borsası'nı ziyaret etti. Küresel pamuk ticaretinde yaşanan anlaşmazlıkların hemen hemen tamamının çözümünde merkezi İngiltere'de bulunan Uluslararası Pamuk Birliği- ICA, tahkim merci olarak görev alıyor. ICA'in tahkim sürecinde görev alan pamuk laboratuvarlarının sertifikasyonu da Bremen Pamuk Borsası tarafından gerçekleştiriliyor.  Şu an için dünyada 18 pamuk laboratuvarı bu sertifikasyona sahip. Bremen tarafından dünya pamuk laboratuvarları arasında yapılan karşılaştırma testlerinde birincilikler alan İZLADAŞ laboratuvarımızda ICA tarafından yapılan tahkimlerde yetkili laboratuvar olmak amacıyla sertifikasyon çalışmalarına başlamış bulunuyor."

(DHA)

Son Güncelleme: 28.12.2022 14:52
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.