Dış basında Türkiye

29 Kasım 2022 Salı 19:34
Dış basında Türkiye

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI İNTERNET SAYFASI ABD Dışişleri Bakanlığı Sayfasında ABD NATO Büyükelçisi Julianne Smith İle Yapılan Basın Brifinginde Türkiye İle İlgili Sorulara Verilen Yanıtlar: Moderatör: Türkiye, Ukrayna'ya askeri destek sağladı, önemli tahıl sevkiyatı anlaşmasına aracılık etti ve Rusya ile Ukrayna arasında esir takasının düzenlenmesine yardımcı oldu. Ancak aynı zamanda Türkiye, Rusya ile ekonomik bağlarını genişletti, Moskova'ya yönelik Batı yaptırımlarını deldi ve İsveç ile Finlandiya'nın NATO'ya katılımını engellemeye devam ediyor. Türkiye'yi gerçekten güvenilir bir NATO müttefiki olarak görüyor musunuz? Büyükelçi Smith: Evet, Türkiye, NATO İttifakının önemli bir üyesidir ve birçok alanda Ukrayna için yaptıklarını takdir ediyoruz.

CNN-INTERNET Erdoğan Kuzey Suriye’yi İşgal Etme Vaadini Yerine Getirecek Mi?: CB Erdoğan, geçen hafta Kuzey Suriye’de Kürt militanlara karşı bir dizi hava saldırısı başlattı ve hava operasyonunu kısa bir süre içinde bir kara operasyonunun takip edeceği uyarısında bulundu. Pazar günü başlayan hava operasyonu ve Cumhurbaşkanı’nın ondan üç gün sonra yaptığı uyarı, bir hafta önce İstanbul’da meydana gelen ve en az altı kişinin ölümü ve 80’i aşkın kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan patlamadan sonraya rastladı. Türk yetkililer, patlamadan Kürt ayrılıkçıları sorumlu tuttu; Kürt grupları bu iddiayı yalanladı. Hava saldırılarının “sadece başlangıç” olduğunu belirten Erdoğan, “Türk Silahlı Kuvvetleri en uygun zamanda karadan da teröristlerin tepesine binecek.” dedi. Çarşamba günü erken saatlerde Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada, Pençe-Kılıç Operasyonu adı verilen operasyonda 471 hedefin vurulduğu ve saldırının başından bu yana “254 teröristin etkisiz hale getirildiği” iddia edildi. CNN, zayiat sayısını bağımsız kaynaklardan doğrulatamadı.

CARNEGIE ENDOWMENT FOR INTERNATIONAL PEACE Rusya-İran Gaz Ortaklığı Olumlu Sonuç Verir Mi?: İran gaz endüstrisi, teknoloji eksikliği, personel sorunları ve İranlılar için sübvansiyonlu fiyatlar nedeniyle zarar ediyor. Yurt içi gaz satışından elde edilen gelir, gaz dağıtım şebekesi kurma maliyetini bile karşılamıyor. İranlı siyasiler arasında Rusya'ya olan tarihsel güvensizlik duygusu dikkate alındığında, İran ile Batı arasındaki ilişkilerde buzlar erimeye başlarsa, İran ile Rusya arasındaki ittifakın sürmesi pek olası değil. Her halükârda Tahran'ın, küçük ortak rolüne çok uzun süre boyun eğmeye hazır olacağını düşünmek zor. Rusya hükûmeti, Moskova'ya dünya enerji piyasası üzerinde baskı kurmanın başka bir yolunu sunmak için dünyanın diğer en büyük gaz rezervi sahibiyle iş birliğine güveniyor. Ancak dünyanın ana gaz ithalatçısı olan AB'nin her iki ülkeye karşı aktif olarak yeni yaptırımlar uygulamaya devam ettiği göz önüne alındığında, bu potansiyel kartelin başarılı olma şansı zayıf görünüyor. AFP AB, Rusya'ya Yönelik Yaptırımlarının Delinmesine Yaptırım Uygulayacak: AB Konseyi Çekya Dönem Başkanlığı, AB'nin kendisine, Rusya'ya karşı kabul edilen kısıtlayıcı tedbirlerin delinmesine yaptırım uygulama yetkisi verdiğini açıkladı. Başkanlıktan yayımlanan bildiride, Avrupa hükümetlerinin, Avrupa yaptırımlarının ihlalini bir "suç" olarak görme kararını "oy birliğiyle" kabul ettikleri belirtildi. Avrupalılar, Moskova'yı, Ukrayna'daki savaşın finansman kaynaklarından mahrum etmek amacıyla özellikle petrol ve kömür alımlarının durdurulması olmak üzere sekiz paket yaptırım kabul ettiler. Türkiye, sürekli olarak Avrupa yaptırımlarını delmekle ve Avrupa ambargosuna rağmen Rus petrolünü AB ülkelerine taşımak için dolambaçlı bir yol oluşturmakla suçlanıyor.

EL ARABI EL CEDID Türkiye-Mısır Barış Süreçleri Ve Sonuçları Hakkında: Sisi ve Erdoğan, Katar toprağında tokalaşıyor, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamad da ikisi arasında görünüyor. Bunun anlamı Katar'ın, Arap Baharı başlamadan önceki rolüne, ara buluculuk rolüne dönmesi; Türklerin de problemlerini sıfırlamaya, Adalet ve Kalkınma Partisini iktidara getiren politikalara geri dönmesi demektir. Türkiye'nin İhvan'ı desteklemekten geri adım atması onun dış politika çıkarlarını İ

NGİLTERE BASINI ABD BASINI FRANSA BASINI destekleyecektir. Yalnız İhvan'ı terör örgütü olarak kabul eden Mısır ile olan çıkarlarını değil özellikle de Türkiye'nin şu an ulusal çıkarı İhvan'a mesafeli durmak ve ondan uzaklaşmak durumuna gelmişken diğer Körfez ülkeleriyle olan çıkarlarını da destekleyecektir. Bu dosya üç ülke için önemli olmakla birlikte bu barışın tamamlanmasında bir rol oynayacak başka dosyalar da var: Birincisi, Doğu Akdeniz doğal gazı. Türkiye çok açık olarak Mısır ile anlaşmaya vararak deniz yetki alanlarını belirlemeyi, Yunanistan ve Kıbrıs'a karşı Mısır'ı yanına çekmeyi, dolayısıyla ekonomisini kurtarmak için kendisine yatırımların akmasını istiyor. Geriye en önemli dosya kalıyor: Libya dosyası. Bu dosyanın kesinleştirilmesi kolay olmayacak. Bu konuda Kahire ve Ankara'nın ihtilaf noktaları büyük. Her birinin Libya krizinin çözümü için ayrı bakış açısı var. Türkiye mevcut siyasi krizin çözümünün bütün paydaşlar arasında yapıcı bir diyalog kurulmasından, dış etkiler olmadan nihai bir çözüm bulmak için müzakere masasına oturulmasından geçtiğini düşünüyor.

THE JERUSALEM POST Erdoğan Yeni Bir Toprak Gaspına Hazırlanıyor: Erdoğan'ın güney sınırındaki operayonlarında her zaman gizli bir sebep olmuştur. Erdoğan, Kürt muhaliflerini zayıflatmanın yanı sıra Türkiye'yi, 11 yıl süren iç karışıklık sırasında ülkelerinden kaçan milyonlarca Suriyeli mülteciden kurtarmanın bir yolunu arıyor. Erdoğan, mültecileri Türkiye sınırının altında güvenli bölge adı verilen yere yerleştirmeyi düşünüyor. Bununla birlikte mülteciler, gidecekleri yer anavatanları Suriye olsa da yoğun bir şekilde askerileştirilmiş ve yüksek nüfuslu bir savaş bölgesine taşınmaya hiç de hevesli değiller. Erdoğan, planını gerçekleştirirse Haziran 2023'te yapılması planlanan Cumhurbaşkanlığı ve Parlamento seçimleri öncesinde hiç şüphesiz ülke içindeki siyasi konumunu güçlendirecektir. Dolayısıyla Erdoğan'ın yeni bir saldırıda bulunması, Kuzey Suriye'de önemli ölçüde bozulma ve can kaybı yaşanması ve çok sayıda gönülsüz Suriyeli mültecinin Erdoğan'ın güvenli bölgesine yerleştirilmesi ihtimali, tüm bunların gerçekleşmemesi ihtimalinden daha yüksek.

Il MANIFESTO Salih Müslim: Türk Bombardımanları Rojava’yı Boşaltmayacak: "Türk Silahlı Kuvvetlerinin hemen hemen tam hazır olmak için birkaç güne ihtiyacı var.” Ankara ordusunun adı açıklanmayan bir yetkilisinin Reuters’e verdiği beyanlar, Erdoğan’ın sürekli tekrarladığı tehditlere tutarlılık katmayı deniyor: Suriye’nin kuzeydoğusunun kara yoluyla işgali yakın. Hedefte tüm sembolik anlamıyla en fazla Kobani şehri var: Türkler sınırları sığınmacılara kapatıp İslamcılara açarken, DEAŞ’a karşı imkansız gibi görünen ancak sonra gerçeğe dönüşen direniş. Dün Suriyeli haber ajanslarına göre Şam hükümeti Kobani’ye en az 20 tank gönderdi. Bir kara işgaline karşı müdafaa mı yoksa Erdoğan’a Suriye ile Türkiye arasındaki kademeli yumuşamayı hatırlatarak bu işgali durdurma girişimi mi? Henüz bir şekil almamış ancak mümkün diyaloğun geri planında Şam’ın en sağlam müttefiki ve Türkiye’nin sessiz rakibi İran var. Nitekim Tahran, İranlı Kürt muhaliflere karşı giderek daha sıklaşan bombardımanlarıyla Irak Kürdistanı’ndaki diğer cepheyi açık tutuyor. Müslim şöyle konuşuyor: “Türkiye ile İran arasında bir eş güdüm olduğu kanısındayım. Birbirine çok yakın alanları bombalıyorlar. Aynı zamanda İran’da hükümete karşı ve sadece Kürtleri değil Baluçileri, Azerileri, İranlıları alakadar eden bir devrim süregeliyor.”

RUSYA BASINI EL CEZIRE TV İNTERNET Türkiye Suriye’nin Kuzeyinde Bir Kara Harekâtından Geri Adım Atmak İçin Şart Koşuyor: Türk resmi kaynaklar el Cezire kanalına yaptıkları açıklamada, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde SDG’ye karşı başlatması muhtemel kara harekâtını önlemek için Rusya’nın bölgeyle ilgili Türk taleplerini karşılamak için çabalar harcadığını söyledi. Kaynaklar Türkiye’nin, esasında Kürt Halk Koruma Birliklerinden (YPG) oluşan Suriye Demokratik Güçlerinin (SDG) Suriye’nin kuzeyindeki Münbic, Ayn el Arab, Kobani ve Tel Rıfat’ta çekilmesi şartını ileri sürdüğünü belirtti. Kaynaklar ayrıca Ankara’nın, Suriye rejimine ait müesseselerin, güvenlik güçlerinin ve sınır muhafızlarının SDG’nin yerine gelmesi şartını da koştuğunu sözlerine ekledi. Bu kapsamda Türkiye, bu şartlarının yerine getirilmesi için bir mühlet tanıdığını aksi takdirde yukarıda adı geçen bölgeleri kapsayan bir kara harekâtı başlatacağını belirtti.

Son Güncelleme: 29.11.2022 20:30
Anahtar Kelimeler:
Dış Basın
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.