Merkez Bankası (TCMB) eleştirilen makroihtiyati politikalarına “kararlılıkla” devam edeceği mesajını tekrarladı

TCMB banka genel müdürleri ile ayrı ayrı yürüttüğü görüşmelerde son dönemde sektörden eleştiri alan politikalara ilişkin görüş alışverişinde bulundu.

09 Kasım 2022 Çarşamba 10:28
Merkez Bankası (TCMB) eleştirilen makroihtiyati politikalarına “kararlılıkla” devam edeceği mesajını tekrarladı

Son bir yılda aldığı kararlarla kendisini kur, tahvil, kredi ve mevduatın para birimi dağılımında belirleyici konuma getiren TCMB toplantılarda, “yatırım, istihdam, katma değerli üretim ve ihracatı artırıcı selektif kredi anlayışı kuvvetlendirilerek devam edecek” mesajını veriyor.

TCMB düşük faiz politikası ile bankaların sağladığı tek haneye yakın kaynakları net ihracat odaklı yatırımlara yönlendirmesini istediğini söylüyor. Örneğin, kurumlara döviz alımı için kredi kullandırılamazken yatırım kaynaklı ithalat için bir sınırlama bulunmuyor.

Kredilerdeki sınırlar ve KKM bugüne kadar dövize olan talebi sınırlayan etkenler olurken krediler KKM yapmak için ya da KKM karşılığı da artık kullandırılamıyor.

Reuters’da dün konu hakkında yayımlanan bir analizde gelecek seneden itibaren düzenlemelerin sektöre hasar vermeye başlayacağına ve sektörün küçülme riskine dikkat çekildi.

Bankacılar, herhangi bir faiz politikası değişikliği durumunda, menkul kıymetlerin faizleri artmaya, fiyatlarının da düşmeye başlamasının, bilançoda tutulan menkul kıymet büyüklüğü de dikkate alındığında, sektörde ağır hasar yaratabileceğinden endişeli.

MEVDUAT FAİZLERİ KAMPANYALARLA YÜKSELİŞTE

TCMB’nin mevduat içerisindeki TL payını artırılmaması halinde tahvil ek yükümlülükleri getiren kararları ise son iki haftadır bankacılık sektörü genelinde mevduat faizlerini yukarı taşıyor.

TCMB bankalardan yazılı olarak piyasa dışı mevduat faizi uygulamasından vazgeçilmesini de istemesine rağmen banka bazında yüzde 30’a yaklaşan kısa süreli kampanyalar devam ediyor.

Bankalar birkaç gün süren bu kampanyaları bir biri ardına yapıyor. Özel bankalarla başlayan uygulamalar kamu bankalarında da görüldü. Uygulamaların kısa süreli olması nedeniyle TCMB’den yeni bir adım beklenmiyor.

Bugün iç piyasada takip edilen bir veri gündemi bulunmazken dış piyasada ABD seçimleri ve yarınki ABD enflasyonu izleniyor.

TL son bir yılda dolar karşısında yüzde 55 değer kaybetse de faiz indirimlerinin de yeniden başladığı son 3 ayda yatay bir seyir izlemeye başladı. Son bir ayda ise dolar/TL 18,60 etrafında yatay bir seyir izledi. Kur bu sabah saat 09.01’de 18,5600/18,5995 seviyesinde işlem görüyor. (REUTERS)

Son Güncelleme: 09.11.2022 10:35
Anahtar Kelimeler:
Merkez BankasıTcmb
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.