Bilim insanları uyarıyor! Ekmeği çöpe atmayın

Dünyada en çok gıda israfı yapan ülkelerin başında geliyoruz, en çok da yerden alıp öpüp başımıza koyduğumuz ekmeği çöpe atıyoruz; bu zihniyetle gıdaya ve ekmeğe zam gelmesi kaçınılmaz oluyor.

30 Ekim 2023 Pazartesi 16:34
Bilim insanları uyarıyor! Ekmeği çöpe atmayın

Dünyada en çok gıda israfı yapan ülkelerin başında geliyoruz. UNEP 2021 raporuna göre 214 ülke arasında Türkiye 15’inci sırada yer alıyor. Her yıl kişi başına 93 kilogram, toplamda ise 7 milyon 700 bin ton gıdayı çöpe atıyoruz. Gerçekleşen gıda israfının yüzde 42'si evlerde çöpe giden yiyeceklerden kaynaklanıyor. En çok da yerden alıp öpüp başımıza koyduğumuz ekmeği çöpe atıyoruz; her gün israf ettiğimiz ekmek miktarı adet olarak 4,9 milyon. Bir başka veriye göre Türkiye’de ekmeğe dayılı yemek kültürü nedeniyle her sene 44 milyar ekmek üretiliyor ve bu ekmeklerin 4 milyarı ne yazık ki israf ediliyor. Bilim insanları bu zihniyetle gıdaya ve ekmeğe zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söylüyor. Ekmek israfını azaltmak için yapılması gerekenler ise çok basit; ihtiyaçtan fazla ekmek alınmamalı, mümkünse poşette saklanmalı, uzun süreli saklama amaçlanıyorsa derin dondurucuda ve poşet içerisinde tutulmalı, saklanmalı, dilimlenerek tüketilmeli, kuruyan ekmekler israf edilmemeli, içinde az miktarda su kaynayan kap üzerinde yumuşatılmalı, kalan ekmekler fırına konulup kurutulmalı, İstenirse toz haline getirilmeli ve galeta unu formunda yemeklere katılmalı, peksimet veya yumurtalı ekmek yapılmalı.

DARE MEDYA HABER MERKEZİ

Anahtar Kelimeler:
Ekmek
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176