Tedavisi tamamlanan Kaan Efe'den güzel haber

İzmir'den Almanya'ya giden ve burada Zolgensma tedavisi gören SMA Tip 1 hastası 31 aylık Kaan Efe Şanal, 8 ay sonra Türkiye'ye döndü. Tedaviden önce oğlunu kucağına dahi alamadığını söyleyen Barış Şanal (44), "Şimdi sürekli kucak istiyor. Ciğerlerinin geliştiğini kendimiz gözle bile görebiliyoruz. Vücut şekli değişti. İlk önce çocuğun hayatta kalması için ciğerlerinin gelişmesi önemliydi. Bunu başardık" dedi.

11 Aralık 2023 Pazartesi 09:54
Tedavisi tamamlanan Kaan Efe'den güzel haber

Bergama ilçesinde yaşayan İzmir Büyükşehir Belediyesi personeli Mehtap Şanal (39) ile bakkal dükkanını kapatmak zorunda kalan Barış Şanal'ın tek çocukları Kaan Efe Şanal'a, 6 aylıkken SMA Tip 1 teşhisi konuldu. Valilik izinli bağış hesabı açtırarak tedavi için gerekli 1,8 milyon euroyu 11 ayda toplayan Şanal ailesi, 8 ay önce Almanya'ya gitti. Yutkunma ve vücut yapısı işlevlerindeki bozukluğun giderilmesini amaçlayan ergoterapiden faydalanan Kaan Efe, 20 gün önce İzmir'e geldi. Almanya'ya ulaştıktan 25 gün sonra Zolgensma ilacına kavuşan Kaan Efe'de belirgin iyileşmelerin başladığını anlatan Barış Şanal, boyunun 25 santimetre uzadığını, 2,5 kilo aldığını vurguladı.

'İLACI GEÇ ALDIĞIMIZ İÇİN KAYBETTİĞİMİZ KASLARIMIZ OLDU'

Ciğerlerinin gelişmesine bağlı olarak oğlunun vücut gelişiminde de bariz değişiklikler olduğunu belirten baba Şanal, "Almanya'da 8 ay süresince yutkunma terapisi ve ergoterapiye gittik. Terapistimiz bize eğitim verdi, şimdi bunları evde uyguluyoruz. Her gün günde iki kez terapi uyguluyoruz. Ama İzmir'de de profesyonel olarak devam etmemiz gerekir. Fizik tedaviye çok ihtiyacımız var. Zolgensma'ya geç ulaştık. Daha erken alsaydık, kasları kaybetmeden vücut normal işleyişine devam edecekti. Normal bir çocuk gibi hayatına devam edecekti. İlacı geç aldığımız için kaybettiğimiz kaslarımız oldu" dedi.

'CİĞERLERİ GELİŞİNCE VÜCUT ŞEKLİ DEĞİŞTİ'

Yutkunmasında gelişmeler olsa da sürecin zaman alacağını belirten Şanal, hayatta kalabilmesi için en önemlisinin nefes alabilmesi olduğunu söyledi. Baba Şanal, "Gitmeden önce kucağıma dahi alamıyordum. Şimdi sürekli kucak istiyor. Ciğerlerinin geliştiğini kendimiz gözle bile görebiliyoruz. Vücut şekli değişti. Kaybettiği kasların yüzde 100 geriye gelmesini beklemiyoruz. Almanya'daki doktorumuz bize bu yönde bilgi verdi. Kaslarının geri gelmesini tabii ki istiyoruz ama ilk önce çocuğun hayatta kalması için ciğerlerinin gelişmesi önemliydi. Bunu başardık" diye konuştu. Solunum problemi yaşayan hastaların gece saatlerinde hava akışını düzenleyerek, nefes alıp vermelerine destek olan bipap cihazını kullanmaya devam ettiklerini belirten Şanal, ciğerlerin gelişimi için büyük önem taşıyan bu cihazı normal bebeklerin de kullanabildiğini söyledi.

'KAAN EFE, ÇOK ZEKİ BİR ÇOCUK'

Kaan Efe'nin son durumuna ilişkin baba Şanal, "Kollarını hareket ettiremiyordu. Şimdi hem ayaklarında hem kollarında hareketlilik var. Şu an 10 kilo. 8 ayda 2,5 kilo aldı. Boyu 87 santimetre oldu. Gitmeden önce 62 santimetre civarındaydı. Bunlar bizim için çok önemli. Bundan sonraki süreçte kaybettiği kasları yerine koymak için yoğun fizik tedavi alacağız. Çocuk ve bebek konusunda en iyi fizyoterapistler ile çalışmak istiyoruz. Bergama'dan şehir merkezine daha yakın bir adrese taşınmayı düşünüyoruz. Haftanın her günü fizik tedavi alması lazım. Spinraza'ya yeniden başvuru yapacağız. Onun da faydası var. Kaan Efe de her şeyin farkında. Çok zeki bir çocuk. Her şeyi anlayıp, tepki veriyor. Zolgensma'dan sonra bunu daha iyi anladık. Umarım bir an önce diğer bebeklerimiz de bu ilacı alır. Almanya'da bu ilacı erken alan çocuklar, normal bir çocuk gibi hayatına devam edebiliyor" dedi.

(DHA)

Son Güncelleme: 11.12.2023 10:01
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.