Uğur Mumcu'yu katledilişinin 30. yılında anıyoruz... 'Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi'

Bombalı suikast sonucu hayatını kaybeden gazeteci ve yazar Uğur Mumcu'nun ölümünün üzerinden 30 yıl geçti. Mumcu, ölümünün 30. yılında anılıyor.

24 Ocak 2023 Salı 11:01
Uğur Mumcu'yu katledilişinin 30. yılında anıyoruz... 'Vurulduk Ey Halkım, Unutma Bizi'

Ölümünün 30. yıl dönümünde gazeteci yazar Uğur Mumcu hasretle anılıyor. Aydınlık'ta yer alan habere göre;

Türkiye'nin en aydınlık yüzlerinden biridir Uğur Mumcu. Bağımsızlık tutkunu bir ulusun, anti emperyalist bir evladıydı. Yazılarıyla emperyalizmin çarkına çomak sokuyor, sistemin kirli yüzünü kamuoyuna duyuruyordu. Ana konusu ise, günümüzden pek de farksız değildi: ABD ve terör...

Çağdaş aklın ve ilericiliğin en önemli kalemlerinden olan Uğur Mumcu, deyim yerindeyse tam bir Kuvayı Milliye aydını portresi çiziyordu.

Bu çizgide tek bir ilke vardı:

Anti emperyalizm ve ulusal onur.

NATO'NUN AMANSIZ DÜŞMANIYDI

Öyle ki, bir gün "Atatürkçülük nedir?" diye sorduklarında şu yanıtı verecekti:

AtatürkçüIük, kısaca uIusaI bağımsızIık ve uIusaI onur demektir. AtatürkçüIük, özetIe antiemperyaIist bir KurtuIuş Savaşı’nı başIatan ve sürdüren bir eyIem ve öğretidir.

Türkiye'de Gladyo'nun cirit attığı dönemlerde cesur tavrıyla devrimci bir mücadele benimsedi. Bugün bile kimilerinin imâ etmekten bile ödünün koptuğu NATO ve Kontrgerilla konusunda gerçekleri yazdı.

Mumcu'ya göre "ABD, NATO üzerinden Türkiye’nin nesnel çıkarlarına aykırı bir güvenlik stratejisi dayattı.

Öyle ki ABD, NATO'yu ülkelerin siyasi eğilimlerini dizayn aracı olarak görüyordu:

"Kontrgerilla" kökü ve kaynağı Amerika'da bulunan ve NATO ülkelerinde solcu örgütlenmeleri bastırmak için kurulan silahlı bir örgüttür.

Mumcu, yazılarında FETÖ gibi tarikatların devlet içerisindeki yapılanmalarına da yıllar önce dikkat çekmişti.

Sanki 15 Temmuz kalkışmasını görürcesine şunları yazmıştı:

Tarikatlara ve cemaatlere alınan genç çocuklar, 30 yıl sonra General olacaklar ve Cumhuriyete karşı ayaklanacaklar.

Mumcu bu sözleri, Turgut Özal döneminde Türk Ceza Kanunu 312. maddenin kaldırılmasına yönelik söylemişti.

MUMCU'YU 'AJAN' İLAN ETTİ,

CUMHURİYET'TE YAZDI

Tarikat-siyaset-ticaret üçgeninin yanı sıra Mumcu için asıl tehlike, ABD emperyalizminin terör destekçiliğiydi. 

11 Aralık 1988 tarihinde FETÖ'nün yayın organı Zaman gazetesinde Uğur Mumcu, Ahmet Altan tarafından hedef alınmıştı. Gazetenin manşetini dev puntolarla "Uğur Mumcu ajan mı?" yazısı süslüyordu.

Türk ordusunu hedef alan Ergenekon ve Balyoz tertiplerinin yayın organı Taraf gazetesinin Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Altan'ın yazıları, gün gelecek Uğur Mumcu'nun yazdığı Cumhuriyet gazetesinde yayımlanacaktı.

7 Ocak 1993 günkü yazısında Barzani-CIA ve MOSSAD arasındaki bağlantıya değindi ve yazısını şöyle bitirdi:Kürtler sömürgeciliğe karşı bağımsızlık savaşı yapıyorlarsa ne işi var CIA ve MOSSAD’ın Kürtler arasında?

Yoksa CIA ve MOSSAD, anti-emperyalist savaş veriyorlar da dünya bu savaşın farkında değil mi?

Ertesi gün 8 Ocak 1993 günlü “Ültimatom” başlıklı yazısında Mumcu, Kürtçülük yabancı istihbarat örgütleriyle olan bağlantıları açıklayacağını yazmıştı.Türkiyede bir “federasyon” plânlandığının farkındaydı.

Ağabeyi Ceyhan Mumcu, kardeşinin öldürülmeden önce İsrailbüyükelçisiyle görüştüğünü basına söylemişti.Evet, emperyalizmin cellâtları karar vermişlerdi bu kez.Uğur Mumcu bu defa çok ileri gitmişti.Artık zamanı gelmişti. Uğur Mumcu hemen öldürülmeliydi.

Nasıl olsa ortada suçu üstlenecek yığınla örgüt vardı.Ve öyle de oldu.

24 Ocak 1993, karlı bir Ankara sabahı.Uğur Mumcu evinin önündeki arabasına bindiği sırada, önceden yerleştirilen bir bomba tuzağıyla katledildi.Gazetelere peş peşe telefonlar geliyor, cinayeti birden fazla terör örgütü üstleniyordu.

Bilinen gerçek ise Uğur Mumcu’yu, bu ülke insanlarını bölmekisteyenler öldürmüştü.Çünkü ülkede aydınlıkçı insanların ortadan kaldırılması, işlerini hafifletecek, ışıksız bırakılmış birtoplumu istedikleri gibi yöneteceklerdi.

"VURULDUK EY HALKIM, 

UNUTMA BİZİ"

Sağ-sol demeden bütün sevenleri onun ardından gözyaşları döktü.O ise sanki bunları önceden görür gibiydi:

Bir gün mezarlarımızda güller açacak ey halkım, unutma bizi... Bir gün sesimiz hepimizin kulaklarında yankılanacak ey halkım, unutma bizi...

Özgürlüğe adanmış bir top çiçek gibiyiz şimdi,hep birlikteyiz ey halkım, unutma bizi...

Son Güncelleme: 24.01.2023 11:32
Anahtar Kelimeler:
Uğur Mumcu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176