Hitler faşizminin mağdurları, yakıldıkları yerde anıldılar

Hitler faşizminin mağdurları, kendilerine mezar olan LAGERHAUS G binası önünde Naziler tarafından hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve halk tarafından anıldı.

30 Ocak 2023 Pazartesi 13:38
Hitler faşizminin mağdurları, yakıldıkları yerde anıldılar

18 Ocak 1945 yılında en ağır işlerde çalıştırılarak katledilmek üzere Hamburg'a getirilen 110 Hollandalı, kendilerine mezar olan LAGERHAUS G binası önünde düzenlenen törenle anıldı.

Hitler Almanya'sında faşizmin getirmiş olduğu işkenceler ve ölümlerin en ağırlarına ev sahipliği yapan, Hamburg yakınlarında bulunan Neuengamme Toplama Kampı'nın alt kampı olarak kullanılan Veddel semtindeki LAGERHAUS G binasının önünde, Nazi kurbanları anısına bir tören düzenlendi. 16 Ocak 1945 tarihinde Hollanda'dan ölüm yolculuğuna gönderilen Nazi ve faşizm karşıtı 110 Hollandalının kendilerine mezar olacak LAGERHAUS G'ye geldikleri gün olan 18 Ocak'ta düzenlenen törene LAGERHAUS G Heritage FUNDATION Vakfı temsilcileri, Hamburg Mitte eski Belediye Başkanı Markus Schreiber, Hamburg Eyalet Parlamentosu Milletvekili (FDP) Sami Musa, SPD'li Klaus Lübke, Oriental Night televizyon programı yapımcısı Bedo, Nazi zulmünde hayatlarını kaybedenlerin aileleri ve duyarlı vatandaşlar katıldı.

Dessauer Ufer'de bulunan LAGERHAUS G binasının duvarlarında bulunan anıt levhaların yanına karanfiller bırakılırken Heritage Vakfı gönüllülerinden Lutz Cassel, gitarıyla hüzünlü şarkılar seslendirdi. Onlarca yıl önce yaşanan korkunç olayların kötü izlerinin hala insanları olumsuz etkilediğini hatırlatan LAGERHAUS G Heritage Vakfı temsilcilerinden Güven Polat, “18 Ocak 1945 tarihinde buraya getirilen 110 Hollandalı erkekten 70 tanesi zaten buraya öldürülmek için gönderilmiş, bunun ispatları mevcut. Gelenlerden 30-33 tanesi en ağır işlerde kullanıldı. Duruşları olduğu ve hümanizme sahip çıktıkları için buraya gönderilen bu insanların hiçbiri hayatta kalmadı, hepsi Hamburg'da öldü, öldürüldü. Biz, yaptığımız çalışmalarla bu insanlara onurlu bir anma yeri sunabilmeye çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Burada akademik çalışmaların da yapılması gerektiğini ifade eden Polat, “Bizim bazı proje ve fikirlerimiz var ama her türlü zorluklarla mücadele etmek durumundayız şu an. O korkunç olayların hepimize ders olması ve bir daha böyle acıların yaşanmaması için bu binanın ayakta kalması lazım. Bunun için de kalpleriyle katkılar sunacak her kesimden insanlara ihtiyacımız var. Biz bu binayı ayakta tutabilmek için 6 yıldır çaba gösteriyoruz ve tüm devlet makamlarının olumsuz yaklaşımlarına rağmen zorlukları aşmaya gayret ediyoruz. Maalesef devletle aynı göz hizasında üretken çalışmalar yapamıyoruz” dedi.

LAGERHAUS G binasında, özellikle 1944-1945 yılları arasında Doğu Avrupa, Çekoslovakya, Macaristan ve Polonya'dan getirilen binlerce Yahudi ve 110 Hollandalı en ağır şartlarda çalıştırılarak, hastalıktan, açlıktan ölmüş ya da işkencelerle katledilmiş. Bugün hala varlığını sürdüren Hamburglu tanınmış şirketler de bu insanları köle olarak çalıştırmaktan kaçınmayarak bu vahşi zulme destek vermişler. Burada ölenlerin ailelerinin hissedar olduğu LAGERHAUS G binasının alt katındaki zulmün izleri kısa süre önce keşfedilmiş ve binanın dış kısmına LAGERHAUS G Heritage FUNDATION Vakfı tarafından anıt levhalar monte edilmiş. Ardından ise 78 yıllık bir eksik giderilerek burada hayatlarını kaybeden insanların isimlerinin yer aldığı taşlar duvarlarda yerini almış. 

(Birlik Haber Ajansı-BHA)

Son Güncelleme: 30.01.2023 23:36
Anahtar Kelimeler:
HitlerFaşizm
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176