Kredi kartlarında taksit uygulamasına kısıtlama

Enflasyonu frenlemek için ekonomi yönetimi kredi ve kredi kartı kısıtlamalarına yenilerini ekledi. Bankalar nakit avans limitlerini ve taksit sayılarını düşürdü.

12 Mart 2024 Salı 10:58
Kredi kartlarında taksit uygulamasına kısıtlama

Kredi kartında nakit avans çekimi kart limitinin yüzde 25’i ile sınırlandırıldı. Nakit avansta maksimum taksit sayısı ise 3’e indirildi. Geçen aya kadar bu sayı 12'ye kadar çıkabiliyordu.
Merkez Bankası'nın (TCMB) bankalara nakit avans taksit sınırına dair yazılı bir talimat göndermediği, sözlü yönlendirme yaptığı öğrenildi. Bu gelişmeyle enflasyonla mücadele kapsamında alınan önlemler çerçevesinde bankaların kredi kartı harcamalarını sınırlama yolunda adımlar atmaya başladığını gösteriyor.
Sözcü'den Murat Muratoğlu konuyu köşesine taşırken şu ifadeleri kullandı, "Seçime kadar bile dayanılamadı! Çoğu banka sessiz sedasız kredi kartı nakit avans taksit sayısını 3’e düşürdü... Ne bir açıklama yapıldı ne de uyarı... Büyük baskı var finansal kuruluşlar üzerinde... Yoksa bankalar bayılır kredi kartından nakit avans çekilmesine... Hatta en sevdiği kredi kazançlarıdır... Batık oranı düşük, kâr marjı fazla... Asgariyi öde, hiç ödeme, bir ay geciktir sonra öde... Faiz, faiz üzerine binsin, bankanın kazancı katlansın. Peki neden bu yapıldı? Çareler çaresiz kaldı! Merkez Bankası, enflasyonla mücadele doğrultusunda parasal sıkılaştırma adımı olarak ticari kredi ve ihtiyaç kredisinde aylık büyüme sınırını yüzde 2’ye düşürdü. Millet karta abandı." 
Kredi kart borçları ocak ayında yüzde 8, şubat ayında yüzde 5.8 olmak üzere ilk iki ayda net 156.8 milyar lira arttı.

TCMB SIKILAŞMA ADIMLARI AÇIKLAMIŞTI

Şubat enflasyonunun beklentileri aşması üzerine TCMB geçen hafta ilave sıkılaşma adımları duyurmuştu.
Duyuruda, kredi büyümesine dayalı menkul kıymet tesisi kapsamında TL ticari krediler için yüzde 2,5 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye indirilmesine, ihtiyaç kredilerinde yüzde 3 olan aylık büyüme sınırının yüzde 2’ye düşürülmesine, taşıt kredilerinde ise yüzde 2 sınırının korunmasına karar verildiği bildirilmişti.

Kredi büyüme sınırlarına ilişkin uygulamanın etkinliğini artırmak amacıyla menkul kıymet tesisine ek olarak, kredi büyümesine dayalı zorunlu karşılık tesis edilmesi kararı da alınmıştı.


 

Anahtar Kelimeler:
Kredi Kartı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.