Koronadan sonra işler ‘Çiçek gibi’ değil

Türkiye genelinde olduğu gibi Manisa’da da çiçekçilik sektörü korona sonrasında büyük yara aldı, iyi ve kötü günde iyi niyet gösterisi olan çiçek gönderme alışkanlığı azaldı, yıllardır çiçekçilik mesleğiyle uğraşan Emre Kurt satışların yüzde 50 oranında düştüğünü söyledi.

26 Eylül 2023 Salı 14:52
Koronadan sonra işler ‘Çiçek gibi’ değil

Dünyada eş zamanlı olarak yaşanan ve ülkeleri sosyo-ekonomik açıdan etkisi altına alan koronavirüs, her sektörü olduğu gibi çiçekçilik sektörünü de olumsuz etkiledi. Türkiye genelinde ve Manisa’da çiçekçilik sektörü korona sonrasında büyük yara aldı, özel günlerde iyi niyet gösterisi olan çiçek gönderme alışkanlığı azaldı. İşleri neredeyse durma noktasına gelen çiçekçiler bazı günler siftahsız dükkan kapatıyor. Manisa’da yıllardır çiçekçilik mesleğiyle uğraşan Emre Kurt, satışların yüzde 50 oranında düştüğünü, bu durumdan sadece çiçek satan esnafın değil, üretici grubun da ciddi anlamda etkilendiğini ifade etti. Emre Kurt, çiçek takdim etmenin veya göndermenin keyfe keder bir davranış olduğunu, özel günlere çiçek gönderilmediğinde bir eksiklik oluşmadığını ifade ederek şunları söyledi: “Dünyanın her yerinde insanlar söz, nişan ve düğünlerde, işyeri açılışlarında, kongre ve toplantılarda çiçek takdiminde bulunuyorlar, masa üstü veya çelenk olarak da gönderiyorlar, bu uygulama cenazeler için de geçerlidir, iyi ve kötü günde çiçek takdim etme, gönderme sevgi ve saygı davranışıdır, keyfe kederdir, ama bir eksiklik değildir, bu nedenle korona sonrası ekonomik daralma insanlardaki bu davranışı ister istemez azalttı. Örneğin; bir düğüne gidildiğinde insanlar bütçelerine göre takılarını takıyor, çiçek ikinci planda kalıyor.”

MALİYETLER YÜKSEK

Çiçekçilik sektöründe salon bitkisi, dış mekan bitkisi ve kesme çiçek olmak üzere zincirin üç tane kopmaz halkası olduğunu, özellikle kesme çiçekte mevsimlik ürünleri sadece Manisa’dan değil, İzmir, Yalova ve Antalya’dan temin ettiklerini, Hollanda’dan da çiçek geldiğini söyleyen Emre Kurt şu bilgileri verdi: “Dünyanın ve Türkiye’nin her yerinden çiçek geliyor, doğal olarak nakliye yüksek bir maliyet getiriyor, çoğu zaman İzmir’den çiçek alıyoruz, çiçek pazarı, çiçek mezatı ve toptancılar orada, bu da bir maliyet. Talep üzerine gül, karanfil, papatya, orkide, teraryum kullanıyoruz. Ama korona döneminde bize olumlu yansıyan bir davranış değişikliği evde çiçek bakımının artması oldu. İnsanlar eskiye göre evlerinde daha fazla çiçek bakıyor. Özellikle antoryum, guzmania, spatyum, benjamin, şeflera, deve tabanı, kaktüs ev bakımı için tercih ediliyor. Bu bitkileri çok satıyoruz ve bakımı için de destek hizmet veriyoruz. Her birinin farklı ihtiyaçları olduğundan nasıl bakılmaları gerektiği konusunda bilgi aktarıyoruz, bir nevi sağlık takibi yapıyoruz. Tabi ev bitkileri satışı sektörü rahatlatsa da istenen ölçüde değil. Ekonomik yapı düzelmeden insanların çiçek alma, gönderme, takdimde bulunma davranışları artmayacaktır. Biz bu anlamlı davranışın sürmesi için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz.” 

DARE MEDYA HABER MERKEZİ ÖZEL HABER

Anahtar Kelimeler:
KoronaCovid19Esnaf
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176