Kurt ve tilkilere havadan kuduz aşısı

Kuduzun asıl kaynağının vahşi doğadaki kurt ve tilki gibi hayvanlar olduğu belirtilirken, Türkiye’de bir süredir havadan aşılı gıdalar atılıyor.

06 Kasım 2022 Pazar 12:10
Kurt ve tilkilere havadan kuduz aşısı

Geçtiğimiz günlerde Bitlis’te iki çocuğun köpekler tarafından ısırılması ve birinin ağır şekilde kuduz hastalığına yakalanması, konuyu yeniden gündeme getirdi. Kuduzun asıl kaynağının vahşi doğadaki kurt ve tilki gibi hayvanlar olduğu belirtilirken, Türkiye’de bir süredir havadan aşılı gıdalar atılıyor.

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Bitlis’teki kuduz vakasıyla ilgili yaptığı açıklamada, kuduz teşhisi konulan çocuğun durumunun ciddiyetini koruduğunu hatırlattı. Başevirgen, “Kuduz nedeniyle dünyadaki en yüksek ölüm oranı Afrika ve Hindistan'da olurken Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) ‘2030’a Kadar Sıfır Kuduz’ hedefi kapsamında vahşi doğaya aşılı gıdalar atılıyor. Özellikle tilki ve kurt gibi vahşi hayvanlar bu yolla aşılanıyor ve hastalığı yaymaları engelleniyor. Riskli ülkeler içerisinde yer aldığımızdan, ülkemizde de Tarım ve Orman Bakanlığı marifetiyle Avrupa Birliği destekli 13 milyon 750 bin Euro fon tahsis edilen bir proje uygulanıyor” dedi.

DOĞU İLLERİNDE NEDEN AŞILI YEMLER ATILMIYOR

Bu proje kapsamında; Çanakkale, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Denizli, Burdur, Muğla, Isparta, Afyonkarahisar, Kütahya, Uşak, Ankara, Aksaray, Yozgat, Kırşehir, Kırıkkale, Çankırı, Çorum, Tokat, Sivas, Nevşehir, Kayseri, Samsun, Konya, Amasya, Bursa, Mersin, Karaman, Niğde ve Antalya olmak üzere toplam 31 ildeki kırsal alanlara havadan kuduz aşılı yemler atıldığının yetkililerce ifade edildiğini söyleyen Başevirgen, “Fakat kuduz vakalarına sıkça rastlanan Bitlis, Şanlıurfa, Diyarbakır gibi doğu ve güneydoğu illerimizde havadan aşılama çalışması yapılmaması çok ilginç. Acaba AB’den gelen para mı yetmedi yoksa bu bölgelerde uçuş yasağı mı var?” diye sordu.

15-20 MİLYON AVROLUK ÖDENEK YETERLİ

Anılan bölgelerde aşılama yapılmaması ile ilgili bakanlığın gerekçelerinin ne olduğunu soran Başevirgen, “Bu çocukların ve kuduz hastalığı bulaşma riski taşıyan birçok vatandaşımızın günahı ne? Her şeye para akıtan iktidar tüm kırsal alanların aşılanması için gereken ilave 15-20 milyon Euro ödeneği bulamıyor mu?” diye sordu. ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC)’in internet sitesinde, Türkiye’ye seyahat etmeyi düşünen vatandaşlarına bir uyarı yaptığını ifade eden Başevirgen, “Uyarıda şu ifadeler kullanılmış; ‘Türkiye'de kuduz köpeklere çok sık rastlanıyor. Türkiye'deyken bir köpek veya başka bir memeli tarafından ısırılır veya tırmalanırsanız, kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir. Faaliyetleriniz köpeklerin veya vahşi yaşamın etrafında olacağı anlamına geliyorsa, seyahatinizden önce kuduz aşısını düşünün.’”

KAMU SPOTLARI OLMALI

Yayınlanan uyarı metninde yer alan ‘Türkiye’de kuduz tedavisi sınırlı olabilir veya hiç olmayabilir’ ifadesinin kesinlikle doğru olmadığını söyleyen Bekir Başevirgen, “Bu iktidara rağmen sağlık sektörümüz özellikle de doktorlarımız hala dünyanın en iyilerinden. Fakat son günlerde yaşanan vakalar, uyarıda yer alan kuduz vakaların varlığı ve vahşi yaşamda kuduz virüsüne rastlanıldığı tespitlerini doğrular nitelikte. Bu nedenle hem Dışişleri hem de Tarım ve Orman Bakanlığı ülkemizin daha fazla aşağılanmasını engellemeli. Bu bağlamda halkı bilgilendirici kamu spotları yapılmalı ve zaman kaybetmeden kuduz aşılaması ülkenin tamamına yayılmalıdır.” diye konuştu.

Anahtar Kelimeler:
KuduzAşı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.