İnternet üzerinden satışlara sınırlamalar getiriliyor

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Esnaf ve Sanatkâr Camiası ile İftar programından sonra açıklamalarda bulundu.

15 Nisan 2022 Cuma 15:30
İnternet üzerinden satışlara sınırlamalar getiriliyor

Erdoğan, "Tedarik ve parkende satışlarını ahilik geleneğimiz temsilcisi esnaf ve sanatkârımızı gözetecek şekilde düzenlemeye yönelik hazırlıklarımız var. Fiyatları, stokçuluk ve haksız şekilde yükselterek vatandaşlarımızın mağduriyeti pahasına fahiş kazanç elde etme peşinde koşanlara verilen cezaları artırıyoruz. İnternet üzerinden satış yapan, elektronik ticaret platformlarına da çekidüzen veriyor, belirli sınırlamalar getiriyoruz" diye konuştu.

Gazete Duvar'da yer alan habere göre ; 

Erdoğan programda şunları söyledi: 

"Salgın nedeniyle ticari faaliyetleri olumsuz etkilenen ticari erbabımıza gelir kaybı ve kira olarak 4 ay süreyle biner lira hibe desteği sağladık. Türkiye genelinde verilen destek tutarı 4, 6 milyar lirayı aşmıştır. Bunun yanında bir yıl önce gelir vergisi mükellefi esnaf ve sanatkarımız ile gerçek kişi tacirlerimize dahil oldukları gruba göre 5 bin ve 3 bin liralık yeni bir hibe desteği daha verdik. Bu desteğin toplam tutarı da 4,3 milyar lirayı buldu. Ayrıca esnaf ve sanatkârımızın kredi ve kefalet kooperatiflerine olan borçlarını yeniden yapılandırabilmelerini temin ettik.

HALKBANK’TAN KULLANILAN KREDİLERİN GERİ ÖDEMELERİNİ ÜÇ DEFA ERTELEMEYE TABİ TUTTUK

 Kooperatif kefaleti ile veya doğrudan Halkbank’tan kullanılan kredilerin geri ödemelerini 2020 yılında iki kez, 2021 yılında ise bir kez olmak üzere üç defa ertelemeye tabi tuttuk. Taksitle ötelenen kredi tutarı 13,5 milyar liradır. Salgının etkilerinin azalmasıyla yeniden ekmek teknesinin başına geçen esnaf ve sanatkârımızı ihtiyaçlara göre yeni araçlarla desteklemeyi sürdüreceğiz. Esnaf ve sanatkârımızın da kendi yaşadıkları sıkıntıya rağmen çevrelerindeki herkese el uzattıklarını yardımcı olduklarını, imkanlarını bölüştüklerini biliyoruz. Bunun için de her birinize ayrı ayrı şükranlarımı sunuyorum. Bizi herkesten daha güçlü yapan, farklı kıla, zorluklar karşısında dayanıklı kılan işte bu vasfımızdır. İşte bu erdemimizdir. Dolayısıyla ahilik geleneğimize sahip çıkmamız demek bizi biz yapan değerleri ve onu üzerinde yükselttiğimiz istiklalimizi ve istikbalimizi yaşatmamız demektir. Sizler işinizin başına her geçtiğinizde dükkanınızın, atölyenizin, aracınızın kapısını her açtığınızda aynı zamanda bu sorumluluğu da üstlenmiş oluyorsunuz. Sizler evinizin nafakasını çıkartacak, tezgahınızın dönmesini sağlayacak kazancı elde derken aynı zamanda kendiniz ile, çevrenizdeki herkesi gözetip kollamanın vebalini de üstlenmiş oluyorsunuz. İnşallah büyük ve güçlü Türkiye’nin inşasını da hep birlikte gerçekleştireceğiz.

SORUNLARIN ÇOĞU HUKUKİ DEĞİL, AHLAKİ SEBEPLERE DAYANDIĞI İÇİN YAPTIRIM İMKANLARI DA SINIRLIDIR

 Salgının küresel düzeyde dengeleri bozan ve fiyatları artıran etkilerini henüz yeni yeni üzerimizden atarken; bu defa da Karadeniz’in kuzeyindeki krizin ağır sonuçları ile karşı karşıya kaldık. Küresel enerji ve gıda ile ham madde fiyatlarında yaşanan artışlar ister istemez tüm dünya ile bizi de etkiledi. Üstelik bunun üzerine de 2018’den beri döviz kurunda yaşanan istikrarsızlıkla mücadele etmek durumunda kaldık. Son dönemde çarşıda, pazarda, hayatın her alanında görülen fahiş fiyat artışlarının en önemli sebebi işte bu iki faktördür. Bununla birlikte bilhassa ülke çapında faaliyet gösteren kimi tedarik ve perakende zincirlerinin yöntemlerinden kaynaklanan şikâyetleri de gözden ırak tutmuyoruz. Önceki günkü kabine toplantımızın ardından yaptığım millete sesleniş konuşmasında da ifade ettiğim gibi, bu tür sorunların çoğu hukuki değil, ahlaki sebeplere dayandığı için yaptırım imkanları da sınırlıdır.

İNTERNET ÜZERİNDEN SATIŞLARA SINIRLAMA

Tedarik ve perakende satışlarını ahilik geleneğimiz temsilcisi esnaf ve sanatkârımızı gözetecek şekilde düzenlemeye bütün bunlara yönelik hazırlıklarımız var:

Son Güncelleme: 15.04.2022 15:34
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.