Afganistan’da halka açık infazlara BM'den tepki: Derhal durdurulmalı

Birlmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi (OHCHR) Sözcüsü Jeremy Laurence, Afganistan’da 2021’de Taliban’ın yönetimi ele geçirmesinin ardından 5 kişinin halka açık şekilde infaz edildiğini, bu infazların derhal durdurulması gerektiğini söyledi.

29 Şubat 2024 Perşembe 14:23
Afganistan’da halka açık infazlara BM'den tepki: Derhal durdurulmalı

OHCHR Sözcüsü Laurence, yaptığı açıklamada, “Geçtiğimiz hafta Afganistan'daki spor stadyumlarında 3 kişinin alenen infaz edilmesi karşısında dehşete düştük. Ghazni ve Sheberghan şehirlerindeki infazlar fiili mahkeme ve diğer yetkililerin yanı sıra halkın huzurunda gerçekleştirilmiştir. Hüküm giyen kişilerin birden fazla kez vurulduğu bildirildi” dedi.

“DERHAL DURDURULMALI”

Laurence, söz konusu infazların Afganistan’ın da taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye aykırı olduğunu ve derhal durdurulması gerektiğini vurguladı. Laurence, “Taliban'ın Ağustos 2021'de yönetimi ele geçirmesinden bu yana, fiili yargı sisteminin kararları ve Taliban lideri tarafından onaylanan 5 kişi alenen infaz edildi. Halka açık infazlar bir tür zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı muamele veya cezadır. Bu tür infazlar aynı zamanda keyfi niteliktedir ve Afganistan'ın taraf olduğu Medeni ve Siyasi Haklara İlişkin Uluslararası Sözleşme kapsamında korunan yaşam hakkına aykırıdır. Bu tür infazlar derhal durdurulmalıdır” ifadelerini kullandı. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
AfganistanBmInfaz
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176