Dünya'da Türkiye Konuşuluyor

Dış basında Türkiye yine yerini aldı. İşte önemli başlıklar ;

30 Kasım 2022 Çarşamba 21:20
Dünya'da Türkiye Konuşuluyor

FOREIGN POLICY T

ürkiye Ukrayna Konusunda NATO'nun Dayanak Noktası: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ekim ayında 70. yaş gününü kutladığında dikkate değer bir istisna dışında Batı'daki liderler herhangi bir iyi dilekte bulunmadı. Bu istisna Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dı. Diğer NATO liderleri bu yıl Ukrayna'da savaşı başlattığı için Putin'in doğrum gününe kayıtsız kalırken Erdoğan tam tersini yaptı. Son aylarda Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı ile ortak enerji iş birliği, yeni iş bağlantıları, Ukrayna tahılının güvenli bir şekilde ihraç edilmesine imkân tanıyan anlaşmalar ve daha fazlası için bir dizi toplantının yanı sıra telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Batı'daki çoğu lider için Erdoğan-Putin ilişkisi birkaç önemli diplomatik atılım sağladı ama aynı zamanda şubat ayında Rus tanklarının Ukrayna sınırından geçmesini ilk emretmesinden bu yana Batı'nın Rus ekonomisini cezalandırma ve Putin'i dünya sahnesinde tecrit etme çabalarına karşı bir dizi yeni diplomatik baş ağrısı getirdi. Ukrayna'daki savaş, NATO ile Türkiye arasındaki yeni fikir ayrılıklarını gün yüzüne çıkardı. Erdoğan kendisini Rusya ile Batı arasındaki ana taşıyıcı olarak konumlandırmaya ve savaşın Moskova'nın yurt dışındaki etkisini zayıflatmasından yararlanmaya çalıştı ancak bunu yaparken Türkiye'nin Batılı müttefikleriyle zaten gergin olan ilişkilerini baltalama riskini alıyor. AP BM Temsilcisi: Suriye'de Askeri Gerginliğin Tırmanması Tehlikeli: Birleşmiş Milletlerin Suriye Özel Temsilcisi salı günü, Suriye'de şu an yaşanan askeri gerginliğin tırmanmasının siviller ve bölgesel istikrar için tehlikeli olduğu uyarısında bulunurken Türkiye'yle ülkenin kuzeyindeki Kürtlerin öncülüğündeki güçlere derhal tansiyonu düşürme ve son üç yıldır süren nisbi sakinliği geri getirme çağrısında bulundu. Türkiye: İskandinav Ülkelerinin NATO Üyeliklerini Onaylamamız İçin Daha Fazla Adım Atılması Gerekiyor: Türk Dışişleri Bakanı çarşamba günü, İsveç ve Finlandiya’nın Ankara’nın güvenlik kaygıları konusunda bazı adımlar attığını ancak NATO üyeliklerini onaylatmak için “somut adımlar” atması gerektiğini söyledi.

AL MONITOR

ABD'li Diplomatlar Suriye'den Tahliye Edilirken Suriyeli Kürt Komutan ABD'nin Türkiye'nin Saldırganlığına Verdiği Yanıtı Eleştirdi: ABD'nin Suriye'de DEAŞ'a karşı mücadeledeki baş ortağı, Türkiye'nin Ankara'nın tehditlerine uygun olarak Kürtlerin kontrolündeki kuzeydoğu Suriye'ye kara harekâtı hazırlığında olduğuna dair güvenilir istihbarata sahip olduğunu söyledi. Mazlum Abdi olarak da bilinen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Kobani, Zoom üzerinden düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin Kürtlerin kontrolündeki Münbiç ve Kobani kasabaları çevresinde güç topladığını ve Türkiye destekli Sünni muhalif savaşçıların Münbiç ile Tel Rıfat arasında yığınak yaptığını söyledi. Bir tercüman aracılığıyla konuşan Kobani, "Güçlerimiz saldırıları püskürtmeye ve topraklarımızı savunmaya hazır." diye söz verdi.

ABD BASINI RIİ EL YEVM SDG ve Şam'a Dönüş:

Türkler önden Suriye ordusu arkadan gelirken kara operasyonu tehdidi altındaki SDG ne yapacak? Erdoğan'ın istediği bu operasyon SDG'nin 2015 yılında ABD desteğiyle DEAŞ'ten aldığı Ayn el Arap'ı da içine alıyor. Bugün Suriye'de yakında Ankara'nın sınır ötesi tehditleri durdurmak amacıyla başlatacağı savaşın belirtileri görülüyor. Tek hedef ise ABD destekli Kürt gücü SDG. Buna mukabil SDG, Şam'la koordinasyon açısından önceliklerini tekrar düzenlemeye koyuldu ki Suriye ordusu Kürtlerin kontrolündeki bölgelere girebilsin, böylece Türkiye'nin terörist diye tanımladığı taraflarla savaşma bahanesi düşsün ve savaş Türkiye ile Suriye ordusu arasında cereyan etsin.

EL ARAB

Türkiye'nin Suriye'deki Askeri Operasyonu... Zımni Rus Onayı Var Amerikan Baskısı Yok: Suriye'nin kuzeyindeki Türkiye'nin kara operasyonu, Rusya ve ABD ile önceden varılan anlaşmalara muhtaç. Gözlemciler Moskova'yı ilgilendiren kısmının fiilen tamamlandığını, Ankara'nın, Suriye'nin kuzeyinde bir Türk operasyonuna bazı koşullarla izin verme temayülünde olan Amerikan kararını beklediğini söylüyorlar. Amerika tarafından desteklenen Suriye Demokratik Güçleri (SDG) Komutanı Mazlum Abdi, salı günü Amerika'nın teyitlerine rağmen hâlâ Türkiye'nin kara işgalinden korktuğunu söyleyerek, Türkiye'nin sınırda görülmemiş bir tahkimat yaptığını gördükten sonra Washington'ın "en güçlü" mesaj vermesini talep etti.

DOMANI

Türkiye ile Mısır Arasında Libya Üzerinde Nüfuz İçin Çarpışma: Ankara’nın YayılmacılığıDenge oyunculuğu her zaman başarılı olmuyor. Türk Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Libya’da, Mısır ile ilişkileri onarmak arzusu ile bu Kuzey Afrika ülkesinde egemen güç haline gelmek arzusu arasında dengede durmayı (henüz) başaramadı.

NIHON KEIZAI SHIMBUN

Rusya’nın Etkisi Azalırken Türkiye’nin Orta Asya’daki Varlığı Hissediliyor: Türkiye, dil ve kültürel bakımdan yakın bağlara sahip olduğu Orta Asya bölgesindeki varlığını arttırıyor. Kasım ayı ortasında Özbekistan'da düzenlenen ve bölgesel bir örgüt tarafından gerçekleştirilen ilk zirve toplantısında, Türkiye'nin liderliğindeki Türk Devletleri Teşkilatı, üye devletlerin ortak projelerini finanse etmek ve ticareti genişletmek için prosedürleri basitleştirmek amacıyla bir fon kurmayı kabul etti.

Son Güncelleme: 30.11.2022 21:40
Anahtar Kelimeler:
Dünya Basını Türkiye
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.