Türk Bankaları da askıya alma kararına uydu! Hangi bankalar Mir sistemini askıya aldı?

ABD Hazinesi Yabancı Varlıklar Kontrol Dairesi’nin (OFAC) geçen hafta Rus ödeme sistemi Mir’in kullanımının Rusya dışında yayılmasına yardım edenlere yaptırım uygulamaya hazır olduğunu duyurdu.

21 Eylül 2022 Çarşamba 07:00
Türk Bankaları da  askıya alma kararına uydu! Hangi bankalar Mir sistemini askıya aldı?

Mir ödeme sisteminin kullanılabileceği ülkelerden birinin Türkiye olduğu biliniyor. Türkiye'de bazı bankalar, Rus ödeme sistemi olarak ifade edilen Mir'i askıya almış olduklarını açıkladı. Bu haberin ardından Mir sistemi ile ilgili detaylar araştırılmaya başlandı. Mir sisteminin ne olduğu ve hangi bankaların sistemi askıya aldığı merak edildi. Peki, Mir sistemi nedir? Hangi bankalar Mir sistemini askıya aldı?

Mir sistemi nedir? 

Edinilen bilgilere göre Mir sistemi, Rusya Merkez Bankası tarafından 1 Mayıs 2017'de kabul edilen yasa ile kurulan bir ulusal ödeme sistemidir. Sistem, Rusya Ulusal Kart Ödeme Sistemi tarafından işletilmektedir

Sistem, 2016 yılında, birkaç Rus bankasının ABD merkezli Visa ve MasterCard tarafından onlara uygulanan yaptırımlar nedeniyle hizmetleri reddedilmesinin ardından potansiyel elektronik ödeme bloklarının üstesinden gelmenin bir yolu olarak tasarlandı.

Mir sisteminde çalışan ilk kartlar Aralık 2015'te piyasaya sürüldü. Rusya'nın önde gelen bankası Sberbank tarafından da Ekim 2016'da kullanılmaya başlandı. 2016 yılı sonunda 64 banka tarafından 1.76 milyon Mir kartı çıkarıldı ve Kasım 2019'a kadar bu sayı 69.8 milyona yükseldi.

Mir ödeme sisteminin kullanımı, Türkiye'yi ziyaret eden Rus turistler arasında oldukça yaygın.

Mir hangi ülkelerde hizmet veriyor?

Mir sistemi; Rusya, Türkiye, Özbekistan, Tacikistan, Abhazya, Güney Osetya, Ermenistan, Beyaz Rusya, Kırgızistan, Vietnam, BAE, Kore Cumhuriyeti, Küba, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, İran, İsrail, Çin'de hizmet veriyor.

Hangi bankalar Mir sistemini askıya aldı?

ABD’nin Rusya’nın Mir adlı yerel ödeme sistemine dahil olan Türk bankalarını odağına almasının ardından bazı bankalar Mir sistemini askıya aldıklarını duyurdu. İş Bankası ve Denizbank Mir sistemini askıya aldıklarını açıkladı.

Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası gibi devlet bankaları sistemi kullanmaya devam ediyor.

Anahtar Kelimeler:
Ofac Mir Askı
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176