FED yetkililerinin ılımlı açıklamaları hafta başında piyasaları pozitif etkilese de haftanın ikinci yarısında Avrupa ve İngiltere Merkez Bankası başkanlarının beyanatları bu durumu terse çevirdi. Avrupa Merkez Bankası (ECB) para politikasında değişiklik yapmazken, Başkan Lagarde enflasyonun tahminlerinden daha hızlı ısındığını belirtti. Açıklamalar öncesinde de ECB’nin bu yıl faiz artırımı için harekete geçebileceği beklentisi vardı. Ancak açıklamalardan sonra bu ihtimal daha da güçlendi. İki merkez bankasından gelen şahin mesajlar ile risk iştahında baskı oluşturdu. Bunun son 40 yılın en yükseği ile rekor kıran ABD enflasyon verisi de destekledi.

Geride bıraktığımız hafta, küresel piyasalarda Almanya ve ABD tarafında enflasyon verisi açıklandı. Yurt içinde de Aralık ayı işsizlik ve sanayi üretim rakamları belli oldu.

Almanya'da Aralık 2021'de enflasyon %5,3 olarak açıklanmıştı. Almanya'da yeni yılın ilk ayında ise enflasyon, aylık bazda ise %0,4 arttı. Enerji fiyatlarının yıllık bazda %18,3 artması dikkati çekerken, yıllık artış gıda fiyatlarında %5 ve hizmetlerde %2,9 oldu.

ABD'de de ise Ocak ayına ilişkin enflasyon aylık bazda %0,5 olan beklentilerin üstünde %0,6, yıllık bazda ise %7,2 olan beklentileri aşarak %7,5 olarak kayıtlara geçti. ABD'de enflasyon son 40 yılın rekoru şeklinde gerçekleşti.

Verinin açıklanmasıyla dolar endeksi etkili bir yükseliş göstermesinin ardından geri çekilse de sonrasında tekrar 96 seviyesine yaklaştı.

ABD Başkanı Biden: “Rusya eğer Ukrayna'yı işgal ederse, Kuzey Akım 2 artık olmayacak.” şeklinde konuştu.

ABD’li tüketicilerin harcamalarının pandemi döneminde hizmetten ziyade mal alımına yönelmesiyle dış ticaret açığı geçen sene rekor kırdı. Ticaret Bakanlığı’nın verilerine göre dış ticaret açığı %26,9 artarak 859,1 Milyar Dolara yükseldi.

Moody's: “ABD'deki faiz artışları yüksek ölçüde dolarize gelişen piyasa bankalarını vurabilir.” açıklamasında bulundu.

Moody’s, yayımladığı raporda FED’in faizleri artırmasının büyük ihtimalle gelişmekte olan piyasalara sermaye akışını yavaşlatarak bu ülkelerin para birimlerinin ve ekonomik büyümelerinin zayıflamasına yol açacağını ve muhtemelen dolarizasyonun özellikle gelişmekte olan ülke ekonomilerine önemli ölçüde zarar vereceğini, bu ülkelerin bankalarında kredi risklerini tetikleyeceğini belirtti

Raporda yer alan tahminlere göre, yüksek enflasyonla ve kurdaki değer kaybıyla mücadele eden Türkiye’de de döviz mevduatın toplam mevduata oranının 2022 sonuna kadar %65’e yükselmesi bekleniyor. Türkiye’de döviz mevduatı 2020’nin sonunda %47, geçen yıl %63 seviyesindeydi.

Meksika Merkez Bankası politika faizini %5,50’den %6,00’ya çıkardı.

Enerji fiyatlarındaki artış geçtiğimiz hafta da gündemde kalmaya devam etti. Suudi Arabistan’ın petrol üreticisi Aramco beklendiği üzere petrol fiyatlarını artırdı. Mart ayı itibariyle fiyatlar ABD’ye yapılan satışlar için varil başına 30 sent, Asya için 30 ila 70 sent, Avrupa için ise 70 sent ila $2.30 artırılacak. Aramco’nun ardından Orta Doğu’da yer alan diğer üreticilerin de benzer fiyat artışları gerçekleştirmesi bekleniyor.

Bunun yanı sıra, yurt içinde Aralık ayı istihdam verileri belli oldu. Türkiye'de İşsizlik Oranı, Aralık ayında Kasım ayına göre 0,1 azalış ile %11,2 seviyesinde gerçekleşti. Türkiye genelinde 15 ve daha yukarı yaştaki kişilerde işsiz sayısı Aralık ayında bir önceki aya göre 2.000 kişi artarak 3,79 Milyon kişi oldu.

Ülkemizde “Sanayi Üretim Endeksi” deaçıklandı. Aralık ayında sanayi üretimi beklentilerin üstünde yıllık %14,4 oranında yükseliş kaydetti. Aylık bazda değişim ise Aralık ayında Kasım ayına kıyasla %3,1 yukarı yönlü oldu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın müjdesini verdiği temel gıda ürünlerindeki KDV oranında indirime gidilmesiyle ilgili karar Resmî Gazete'de yayımlandı. Erdoğan, temel gıda ürünlerinde yüzde 8 olan KDV'yi yüzde 1'e indirdiğini duyurmuştu. KDV indirimi pirinç, makarna, et, balık, çay, kahve, su, süt, yağ, şeker, yumurta, peynir, sebzeler, meyveler, kuruyemişler ve bakliyat çeşitleri gibi ürünlerde geçerli olacak.

Haftaya1808Dolar seviyesinden başlayan ons altın, beklentilerimizin de ötesindeyukarı yönlü bir hareket izleyerek 1858 Dolar ile haftalık kapanış yaptı. Jeopolitik gerginlik fiyatlaması yapan ons altının 1847 üzerinde kaldıkça ilk etapta 1877, burayı da aşarsa 1896 seviyelerine gitmesi muhtemeldir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 1833’e kadar alan vardır.

Haftaya 788 TL. ’den başlayan gram altın da beklentilerimiz çerçevesinde yukarı yönlü hareket izlemiş ve 808 TL ile haftayı tamamlamıştır. Önümüzdeki hafta803 ₺ üzerinde kaldıkça ilk etapta 818 ve burayı da aşarsa 825 TL hedeflerine doğru ivmelenebilir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 797 ₺’ye kadar alan söz konusudur.

Koin piyasalarında ise BTC’de bu haftayı da 40600 üzerinde kapatmayı başarmış olsa da grafiğinde yorulma olduğu görülmektedir. Bu bağlamda önümüzdeki hafta da kapanışın bu seviyelerde olup olmayacağı dikkatle takip edilecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.