Özhaseki: 'Bütün deprem evleri 1,5 sene içerisinde teslim edilecek, kira yardımları yapılacak'

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, bütün deprem evlerinin 1,5 sene içerisinde teslim edilebileceğini belirterek, "Evler teslim olana kadar da kira yardımlarını sürdüreceğiz" dedi.

20 Şubat 2024 Salı 15:43
Özhaseki: 'Bütün deprem evleri 1,5 sene içerisinde teslim edilecek, kira yardımları yapılacak'

Adana'daki deprem konutlarının noter huzurunda kura çekilişi için Yüreğir Kültür Merkezi'nde tören düzenlendi. Törene Çevre, Şehircilik ve İklim Genelliği Bakanı Mehmet sıra Özhaseki'nin yanı Adana Valisi Yavuz Selim Köşger, kent protokolü ve törene katıldı. Kur'an-ı Kerim okumasının ardından Çukurova, Seyhan ve Sarıçam ilçelerinde yapımı tamamlanan 1589 konutun kur çekimi yapıldı. Törende konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem bölgesinde teslim edilecek konutların 1 ay içerisinde 75 bin civarında raporlandığını belirterek, "Bin yıllık Anadolu medeniyetini kurduğumuz bu güzel topraklarda başlangıcımıza gelen en büyük felaket bu depremlerdir. Allah bir daha böyle bir felaketin yaşanmasın. Hasarları giderip yaraları sarmak hepimizin ve devletimizin görevi.Mutluyuz,binlerce hak sahibini evlerine kavuşturduk.Gece-gündüz çalıştık ve hiç ara vermekk.Bütün herkesten helallik alana kadar buradan gideceğiz.Bu coğrafya en eski yerleşim yeri olarak başlıyor.Medeniyet bu topraklardan, bilim bu topraklardan Cennet gibi bir vatana sahip. Bizim bu topraklarımızın da 2 kusuru var birisinin depremselliği, kardeşi de fitne odakları bitmiyor" dedi.

'BU ÜLKE BİR DEPREM ÜLKESİDİR'
Bakan Özhaseki, Türkiye'nin deprem ülkesi olduğunu belirterek şöyle konuştu:
"Deprem konusunda hepimizin dikkatli olması gerekiyor. Bu ülke bir deprem bölgesidir. Her ne olursa olsun onu dağıtır. Evlerimizi, iş yerlerimizi nereyi yaparlarken bu deprem gerçeğini unutmamak gerekir. 5 tane olacağı ülke var ve birisi Türkiye. En sonunda şehir ise İstanbul'dur. Yıkıcı deprem sayıları 231. Neredeyse her sene 2-3 yıkıcı deprem olmuş. 5 ve altındaleri söylemiyoruz bile. Maddi hasar milyarlarca dolar. Biz doğa ile savaşamayız ve ona kafa tutamayız. İçeride bir enerji var ve dışarıya vuruyor. Biz bunu hareket ediyor 6 Şubat'ta Kahramanmaraş'ta çok şiddetli, yıkıcı ve uzun süreli deprem meydana geldi. 850 bin bağımsız bölüm yıkıldı. Böyle bir felaketle karşı karşıya kaldık. Allah böyle bir acıyı bir daha gösteriyor."

'ALTYAPI 60 MİLYAR LİRA CİVARINDA'
Depremde tüm Türkiye'nin ve birçok kardeş ülkenin kenetlendiğini Özhaseki, "85 milyon bir millet evde sıcak çorbasını içmedi, doğru dürüst uyumadı. Haccını erteleyenleri mi oynayabilir, küçücük eski arabasıyla gelen kardeşlerimizi mi bulaştığın Allah şifa versin. bile yeter.İnsanoğlu dünyaya gelirken Allah'a dilekçe veriyor.Öyle bir şey yok.Allah'ın takdiriyle dünyaya geliyoruz.Bütün bunlardan sorumluyuz.Hepimiz kola girdik ve asrın dayanışmasını gerçekleştirdik.Mart, Nisan aylarında sağlam zeminleri tespit edip inşaatlara başladık.Şu anda deprem bölgeleri rezerve alanlarında 207 bin bağımsız bölümün yapımı devam ediyor. Şehirde 50 bin konutun, köylerde ise 50 bin çelik köy evinin de yapımına başlanmış durumda. Toplamda 307 bin konutumuzun inşası hızla devam ediyor. 256 bin kardeşimiz abone oldu.Köy evlerini çelikten yapıyoruz. 9 büyüklüğündeki depremde yıkılmayacak evler yapıyoruz. Bir fon hattı ve bütün illerimizde altyapıyı temelden yapıyoruz. Toplam altyapı yaklaşık 60 milyar lira civarında. Adana için de 3 milyar liralık proje hazırlandık. Bu yaz sonunda hiçbir belediyeye yük getirmeden altyapıyı biz yapıyoruz. Bugün Diyarbakır'da dağıtılacak konutlarla 46 bin konut dağıtılacak. Ondan sonra her ay gelen konutları dağıtmaya devam ediyor. Bugün bin 589 konutu dağıtıyoruz. Adana'da 8 bin 138 konutun ihalesi yapılmış, devam ediyor"

'BİRLİĞİMİZİ DEVAM ETTİRELİM'
Bakan Özhaseki, depremden 2 ay sonra sağlam zeminde inşaat yapmaya başladıklarını ancak muhalefetin kendilerini eleştirdiğini belirterek, "Deprem olmuş 1 gün sonra muhalefetteki partinin ileri gelenleri, 'Bu deprem iktidarı alır hayatta' diyor. İlk günlerde temel atarken 'Acelenize ne oluyor' diyorlardı.Aradan 1 sene geçimce ise muhalefet çıkmış verilen 25 konut var diyor.Ben 75 binden bahsediyorum onları ne söylüyor.Allah bunları ıslah etsin.75 bin konut dağıtıyoruz.Geçen bir törende 1 tane Tanıdığımız var mı diye soruyorum ama kimse olmaz. Burada hak yenmez. Deprem üzerinden, şehitlerimiz üzerinden siyaset olmaz. Eğer görürsek istediğimizsa tek gelecekler göstereceğim, inşaatları gezdireceğim. Bütün evleri 1-1,5 sene içinde teslim edilir. Evler teslim olana kadar da kira Yardımlarını sürdüreceğiz. Nereden geldiğimiz hiç önemli değil, biz Allah'ın kullarıyız. O yüzden kola girelim ve birliğimiz devam ettirelim" diye konuştu.
Bakan Özhaseki ve daha sonra kura çekilişinde protokolde çıkan hak sahiplerine sembolik anahtarlarını verdi. (DHA)

 

Anahtar Kelimeler:
özhasekiAdanaDeprem
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176