Sürekli gaz şişkinlik yaşayan insanlar , çoğunlukla hangi besinin onları rahatsız ettiğini bilmiyorlar. Ve sürekli su bile içsem karnım şişiyor , ne yersem yiyim rahatsız oluyorum cümlelerini çok sık duyuyoruz.  Peki sorun tam olarak ne olabilir ? Bunun birçok sebebi var aslında ve hepsi birbiri ile bağlantılı.

İlk sebep çoğunlukla ,

Mide asidi yetersizliği. Midemiz asit bir ortam olmalı ki besinler parçalanabilsin.Özellikle de yediğimiz proteinlerin parçalanması için mide asidine ihtiyacımız var . Mide asidinin yetersiz olması ince bağırsaktaki enzimlerin salınımını azaltıyor , safranın boşalmasını engelliyor ve sindirimin büyük bir kısmını bozuyor . Mide asidi yetersiz kişiler, çoğunlukla gereksiz yere mide koruyucu kullananlar, kötü beslenip sürekli anti asit içmek zorunda kalanlar oluyor. Mide koruyucu ilaçlar bazı durumlarda kullanmak gereken ilaçlar . Bu durumlarda ilacı kendi kendinize bırakmak doğru değil. Ancak beslenmenizi değiştirip ilaca olan ihtiyacı azaltmak ve doktorunuza danışarak ilacı bırakmak en doğru hamle olacaktır .

İkinci sebep ise ,

Sindirim enzimlerinin yetersizliği. Sindirim enzimleri yeterli değilse , yağları karbonhidratları proteinleri parçalayacak enzimler yoksa , bir süre sonra sürekli şişkin bir karın ve gaz sorunları oluyor  besin intoleransları , ishal veya kabızlık ,  sürekli vitamin eksiklikleri meydana gelmeye başlıyor.

Üçüncü sebep ise ,

Bağırsak florasının bunlara bağlı bozulmasıdır . Özellikle ince bağırsakta aşırı bakteri üremesi olarak bilinen SİBO dediğimiz tablo ortaya çıkıyor . Bu kişiler de , aslında sağlıklı olan lifli gıdaları tüketemiyorlar, süt ürünlerini tüketemiyorlar. Ve kendilerini rahatsız etmeyen bir besin bulmakta güçlük çekiyorlar.

Bu yukarıda saydığımız sebepler birbirinin hem nedeni hem sonucu olabiliyor. Şimdi neler yapabiliriz ona bakalım.

1 ) Kesinlik yemek ile beraber su dahil herhangi bir sıvı tüketmeyin. Bu mide asidinizi azaltacaktır . Ayrıca yemekten 30-40 dk önce ve sonra da su tüketimi yapmayın .

2) Sindirim sisteminizi dinlendirin . Mutlaka gece yatmadan 4-5 saat önce yemek yemeyi kesin .

3) SİBO gibi durumlar için özel olarak uygulanan FODMAP diyeti sıkıntılarınızı azaltmada çok işe yaracayacaktır .

4) Çiğ ve pişmiş sebzeleri akşam yemeğine bırakmayın . Daha çok öğlen veya gün içinde yediğiniz öğünlerde tüketin.

5) Yemekten 30-40 dk ev yapımı veya organik olan elma sirkelerinden 1-2 yk kadar suya karıştırıp içebilirsiniz. Bu mide asidinizi yükseltecektir.

6) Bazı besinler doğal olarak sindirim enzimi içerir . Bu besinler pancar , ananas , kivi . Bunların kendilerini öğünlerinize ekleyebilir veya öğünden 30-40 dk önce küçük miktarlarda yiyerek sindiriminizi rahatlatabilirsiniz.

7) 3 hafta kadar süt ürünleri ve gluteni beslenmenizden çıkarmak da faydalı olabilir.

8)  İşlenmiş gıdaları da beslenmenizden mutlaka çıkarın .

30 Aralık 2022

Sinem Uygun

@dytsinemuygun

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176