Evinizin Depreme Karşı Risk Durumunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

Kahramanmaraş depremi sonrası Marmara bölgesinde yaşayan vatandaşlar harekete geçti. Vatandaşlar, evlerinin depreme karşı risk durumunu araştırmaya başladı.

16 Şubat 2023 Perşembe 12:05
Evinizin Depreme Karşı Risk Durumunu Nasıl Öğrenebilirsiniz?

11 ili etkileyen deprem sonrası Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı 11 ilde toplam 50.576 bina için yıkık, acil yıkılacak veya ağır hasarlı tespiti yapıldığı bildirdi.

Bunun üzerine Marmara Bölgesi'nde olması beklenen deprem için bölgede yaşayan halk, düğmeye bastı. Marmara Bölgesi'nde olması beklenen ve büyük yıkıma neden olacağı öngörülen deprem için İstanbul’da yaşayan vatandaşlar, evlerinin depreme karşı risk durumunu araştırmaya başladılar.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 2019 yılında şehirdeki binaların risk durumunu saptayabilmek için “hızlı tarama yöntemi” başlattı. İstanbul’daki 2000 yılı öncesi inşa edilen yapıların adrese dayalı risk sıralamasının yapılmasına yönelik çalışma halen, İBB tarafından ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor.

Yaşadıkları binaların tespiti için başvuru yapmak isteyenler https://binatespitiformu.ibb.gov.tr/?forms.ibb adresi üzerinden kimlik bilgisi, ilçe, mahalle, sokak, apartman adı, daire numarası gibi bilgilerin istendiği formu doldurarak başvuru gerçekleştiriyor.

Bina incelemeleri neticesinde binaların deprem güvenliği oranları ise şöyle belirtiliyor:

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)

B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)

C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)

D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)

E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

KAYNAK - HALK TV 

Anahtar Kelimeler:
Deprem RiskEv Deprem Riski
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.