9 kişinin öldüğü kavgada müdahale sırasında üzerlerine ateş edilen askerlerin ifadeleri ortaya çıktı

Diyarbakır'da, 'arazi anlaşmazlığı' nedeniyle Taş ve Alyamaç aileleri arasında, 9 kişinin öldüğü 2 kişinin yaralandığı kavgaya ilk müdahale edilmeyen ve üzerlerine ateş edilen 9 jandarma personelinin ifadeleri ortaya çıktı.

20 Şubat 2024 Salı 12:22
9 kişinin öldüğü kavgada  müdahale sırasında üzerlerine ateş edilen askerlerin ifadeleri ortaya çıktı

Olayı yerine vardığında yaşadıklarını anlatan MRY, "Karakol komutanımız AA'ya talimat verdi, makam aracını çekip kurtardılar tahliye etmelerini söyledi. AA aracı yukarı çıkardı. Yaralı Ömer Alyamaç'ı götüreceğimiz alacağımız esnada tepelerden üzerimize ateş açıldı. İsabet alamadım. Karşılık veremedi. Başımızın üzerinden veremedim. Mermiler geçiyordu, seslerini duyabiliyordum" dedi.
Olay, 15 Haziran 2023 sabahı, Bismil ilçesi kırsalında Serçeler Mahallesi'nde meydana geldi. Alyamaç ve Taş aileleri arasındaki arazi anlaşmazlığı nedeniyle ortaya çıkan tartışma, vücut kavgaya dönüştü. Taş ailesinden Orhan Taş, Serhat Taş, Halil Taş ve Mehmet Can Taş ile Alyamaç ailesinden Mehmet Emin Alyamaç, Selim Alyamaç, Muhammed Alyamaç, Yunus Alyamaç ve Ömer Alyamaç'ın hayatları kaybedilirken, yaralanan Ahmet Alyamaç ve MA ise tedavi altına alındı. Olaydan sonra Cumhuriyet Başsavcılığı'nın 11'i tutuklu, 11'i firarî toplam 31 şüpheli hakkında 151 sayfalık iddianame 7'nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İddianamede, 31 sanıktan 26'sı hakkında 'Tasarlayarak kasten öldürme' suçundan 5'er kez ağırlaştırılmış müebbet, kavgaya müdahale etmeyen güvenlik güçlerine yönelik açılan ateş nedeniyle 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 117'şer suç 180 yıla kadar, 5 sanık hakkında ise ' Tasarlayarak kasten öldürme suçundan 4'er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile 'Kasten öldürmeye teşebbüs' suçundan 338'er yıl 530 yıla kadar hapis cezası talep edildi.


'YAKINIMA, AYAK DİPLERİMİZE, TRAKTÖRÜN CAMLARINA İSABET EDİYORDU'
İddianamede şüpheliler ve sanıkların yanı sıra sıra olaya ilk müdahale olmadan ve üzerlerine ateş edilen 9 jandarma izinden OA, YA, M.Ç., A.Ç., AA, MRY, SS, İ.A. ve FS'nin ifadelerine de yer verildi. . Olay yerine var olduklarını anlatan MRY, "Rampa 10 metre yukarıya doğru genişti. Yanımda YA vardı. O sırada AA aracı stop ediyordu. Karşılaştığım manzara; tankerin lastiklerine Muhammed Alyamaç, oturuyor vaziyette pantolonu kanlı bir şekilde izleniyordu, Şahin Alyamaç isimli üzeri çıplak şahsı tankerin arka kısmında bulunuyordu boş arazide yerde sırtüstü uzanan ve bilinci açık gözler açık vaziyette yatan kişinin ardından Ömer Alyamaç olarak öğrendi Şahin Alyamaç'ın oğulları olan Barış ve Ferat Alyamaç isimli kardeşler de ağabeyleri Muhammed'in bizi yanında bağırarak yardım istemeye gitti. 'Üzerimize ateş açıldı' dediler.Bu kişilerin üzerlerinde silah ve delici kesici aletler dağıtıldı.AA ve YA ile 2 traktörün arasında yerde yatan Ömer Alyamaç isimli şahsın yanına gitti.Şahsın nabzını ben kontrol ettiğini, nabız olduğunu ve kalp atışını YA'ya bildirdim. Karakol komutanımız AA'ya talimat verdi, makam aracını çıkarıp yaralıları tahliye edebileceğini söyledi. Aracı yukarıya çıkarmayı başardı. Yaralı Ömer Alyamaç'ı çekerek alacağımız esnada yukarı tepelerden üzerimize ateş açıldı ve ben öndeki traktörün göstergesi siper satın alındı. Siper emeğinin traktörün alt ve yan kısmında 20 çevre boş kovan ve 2 Kalaşnikof şarjörü görüldü. Ateşin tepe birikimlerini biriktirir. Ancak tepe bölgesini gözetlediğinde kimseyi göremiyordum. İsabet alamadım ancak yakınıma, ayak diplerime ve traktörün kameralarına isabet ediyordu. Mevziyi değiştirmeye karar verdim. Makam aracının yanında Muhammed Alyamaç ve Barış Alyamaç siper aldı. Ben daha sonra makam aracına yakın olan beton kuyuya koştum. Yanıma Şahin Alyamaç'tı. Onu azaltarak siper akışını sağladım. Ateş devam ediyordu ancak halen göremiyordum ve göremediğimden dolayı karşılık veremedim. Başımızın üzerinden mermiler geçiyordu, seslerini duyabiliyordum. Üstümüze ateş açan kişi ve kişiler ancak yakalanmaları halinde kendilerinden şikayetçiyim" diye konuştu.


'DUR, JANDARMA' DEMEME RAĞMEN ÜZERİMİZE ATEŞ EDİLDİ'
Çok Yakınımızdan geçen mermiler oldu.Personellerime mevzi almalarını gördüm, yerde hareketsiz yatan bir şahsı, hücum yeleği ve omuzunda kayış kaymasıyla aralıklı uzun mesafeli tüfek olan şahsın sürükleyerek geriye doğru uzaklaştığını gördüm.Bu sırada 'Dur, jandarma' göstererek kişilerin teslim olmalarını söyledi. hareket etmeye başlayan esnada üzerime tekrar ateş edilmeye başlandı. Ona yakın olan FS'nin bir şekilde silah arkadaşının vurulduğunu düşünerek yanında koşmasını sağlayacağım. Ben de direkt ateşleme çıkış yönüne doğru ateşleme yaptım. Bir süre sonra gözetlemek için kafamı kaldırdım. Tepe üzerinde hareketsiz, birden fazla kişinin olduğu görüldü. Yaklaşık 200 metre ileride ambulansın yanında yeşil tonlarında bir araç görüldü. Bu sırada tekrar üzerimize doğru 1-2 el ateş açıldı. Tekrar mevzi aldım bir süre sonra kafamı tekrar kaldırdığımda ambulans ve yanındaki araç ayrıldı. Personel ile ivedi bir şekilde hareketsiz kalan kişilerin yanında himayeli bir şekilde yaklaştık, personelin SS'ye kayıtlı kişilerin nabızlarını kontrol ettirdim, diğer personelin FS'ye de 112'yi çalıştırıp acil olay yerine acil istemesini söylemesini" kullandı.


'TAKİP ETTİĞİMİZ ARAÇTAN BİZE ATEŞ EDİLDİ'
M.Ç. de olay yerinde araçtan indikten sonra kendilerinin doğru hakim tepeden ateşlendiğini fark ettiğini belirtti, "Yerde sırt üstü yatan bir kişi. Hareketsiz olarak yatıyordu ve Ahmet Alyamaç isimli kişi, bu şahsa bakan bana 'öldü' dedi ve ağlıyordu. Ahmet Alyamaç'ın elinde silah vardı. Arkada dolandığımda beyaz renkli araç içerisinde bazı kişilerin bindiğini gördüm.Yaklaşık olarak 200-250 metre mesafeydi.Arazide araçla yaklaşık olarak 10-15 dakika kovalamaca yaşadı.Arazide ekinlerin içinde çok hızlı bir şekilde ulaşılabilir.Önümüzde bulunan aracın sol arka kapısı açılarak bize doğru ateş edildi. Yanımda bulunan A.Ç.'nin tarafından da aracın bulunduğu istikamete doğru bilgiyi ve 10-15 el ateş edildi ama kişiler durmuyordu. Aracın içinde en az 3 kişi olduğunu düşünüyorum. Araç ekinlerinin içinde çok hızlı ilerliyordu, ben arkasındaydım. Aracın 2 hızdan hakimiyetini kaybettim ama geri topladım.Şahıslar dağılır ve araziyi bilir için biçilmemiş arazinin içinde çok hızlı bir şekilde dağılırdı. Ben mesafeyi kapatamadım. Şahıs Serçeler Mahallesi mevkisine doğru gitti. Kastel işlemlerini uyguladıysanız ancak aracı bulamadık. 112 Acil Çağrı Merkezi'ni çalıştırıp aldım. Kaçması gereken yol kontrolü için bilgiler verdim" diye konuştu. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
Diyarbakır
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.