Kediyi tekmeleyerek öldüren sanık yeniden yargılanacak

Başakşehir'de yılbaşı gecesi bir kediyi asansörde sıkıştırıp tekmeleyerek öldüren sanık İbrahim Keloğlan'a 1 yıl 3 ay hapis cezasının ertelenmesine yapılan itiraz kabul edildi.

20 Şubat 2024 Salı 16:42
Kediyi tekmeleyerek öldüren sanık yeniden yargılanacak

İtirazı değerlendiren Ağır Ceza Mahkemesi, "Gerçekleştirdiği eylemin kapsamı ve ağırlığı kaydedilen sanığa verilen cezanın hükmünün açıklanmasının geriye bırakılması kararı cezadan muafın kesilmesinin doğuracağı gibi, bu tür olaylarına karışan kişilerin gözlerine ile yaklaşıldığı hatırlanacağı ve bu tür fiillere maruz kalacağı gibi kesileceği bu gücü durumuna ve adalet rejimine olan güvenlerinde zedeleyeceği "sağlamlık" kullanıldı. Mahkeme kararının açıklanmasının geriye dönük yargılamanın kişileri ve dosyanın Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ne iade edilmesi sanığın yeniden yargılanmasına karar verdi.

Başakşehir'de kutlama gecesi kediyi asansörde sıkıştırıp tekmeleyerek öldüren İbrahim Keloğlan, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesinde yargılanmaya başlandı ve 8 Şubat 2024 tarihindeki Keloğlan hakkında "Evcil Hayvanı Kasten Öldürme" suçundan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı.

CEZASINDA İNDİRİM UYGULANARAK HÜKMÜN AÇIKLANMASI GERİYE BİRAKILMIŞTI
Cezanın sanığın ömrü üzerinde muhtemel olup olmadığı dikkate alınmayan mahkeme, cezayı 1 yıl 3 ay hapis cezasına indirmişti. Mahkeme, daha önce kasıtlı bir suçtan mahkum edilmemesi, kişilik özellikleriyle duruşmadaki tutum ve gözönünde bulundurularak yeniden suç işlenmeyeceği konusunda olumlu kanaatin ortaya çıkması hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına sanığın tahliyesine hükmetmişti.

SAVCILIK CEZA ERTELEMESİNE İTİRAZ ETMİŞTİ
Mahkemenin cezayı iptali üzerine Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı ve İstanbul Barosu Hayvan Hakları Merkezi kararına itiraz etti. İtirazı değerlendiren Küçükçekmece 4. Ağır Ceza karşılığını açıkladı.

HEYET SANIĞIN 5 DAKİKA BOYUNCA KEDİYİ İSRARLI BİR ŞEKİLDE TAKİP EDİP TEKMELEDİĞİNİ VURGULADI
Mahkeme heyeti kararında Anayasa Mahkemesi'nin hak kararına yer verdi. Heyet, Asliye Ceza Mahkemesinin sanık İbrahim Keloğlan'a verdiği cezayı hatırlattı. Mahkeme olayına ait görüntülerde sanığın site sakinleri tarafından beslenen kediyi asansörde görmesi üzerine kediye tekme atarak saldırdığı belirtildi. Kedinin asansörden kaçmasının ardından sanığında göründüğü şekilde koridorda sıkıştırıldığı, koridorların genişlediği kedinin kaçmasını engelleyerek tamamen tekmelediği vurgulandı. Kedinin kaçmaya çalışmasına rağmen sanığın eylemini ısrarlı bir şekilde devam ettirerek yaklaşık 5 dakika boyunca kovalayıp tekmeleyip, üzerine ezip ölümü neden olduğu aktarıldı.

İTİRAZI DEĞERLENDİREN MAHKEME SUÇUN AĞIRLIĞIYLA ORTANLILI CEZA VERİLMEDİĞİNİ BELİRTİ
Heyet, sanık İbrahim Keloğlu'nun suçunu kabul etmesi ve "Evcil hayvanı kasten öldürme" suçunun sabit olduğuna değindi. Heyet, ısrarlı takiple 5 dakika boyunca acımasızca ve zalimce muamelede bulunarak kedinin ölümünde kusurunun ağırlığı, suçun işlenme şekli ve yoğunluğu gözönüne göre temel ceza belirlenenken üst sınırdan cezanın düzgün olduğu belirtildi. Heyet ayrıca TCK 3. maddesine aykırı olacak şekilde işlenen suçun ağırlığıyla devam eden ceza verilmediğini aktardı.

MAHKEME HAYVANLARIN KORUNMASI İÇİN CAYDIRICI CEZAİ YAPTIRIMLARA İHTİYAÇ OLDUĞUNU İFADE ETTİ
Mahkeme, sanığa verilen 1 yıl 3 ay hapis ve hükmün açıklanmasının geriye doğru verilmesi yönündeki değerlendirmesinde ise Anayasa Mahkemesi'nin hak edilmiş kararlarında vurgulanan hayvanların korunması için caydırıcı cezai yaptırımlara ihtiyaç olduğu, işlenen suçla verilen cezalar arasında orantısızlık ya da hiç ceza verilmemesi bu tür önlemlerin alınmasını sağlayacak çaydırıcı bir etki ortaya koymaktan oldukça uzak kalınacağını ifade etti.

"BU TÜR OLAYLARA KARIŞAN KİŞİLERE HOŞGÖRÜYLE YAKLAŞILDIĞI İZLENİMİ UYANDIRACAĞI VE BU TÜR FİİLLERE EĞİLİMİ OLAN KİŞİLERİ CESARETLENDİREBİLECEĞİ"
Mahkeme değerlendirmesinde "Gerçekleştirdiği eylemin verildiği ve ağırlığının verildiği sanığa verilen cezayı hükmün açıklanmasının geriye bırakılması cezadan muaf tutulmasının sona ereceği gibi, bu tür olaylara Şahitlerin saklandığı ile yaklaşıldığı hatırlanacağı ve bu tür fiillere Olan güvenlerinde zedeleyeceğine karşılık.

MAHKEME İTİRAZI KABUL EDEREK SANIĞIN YENİDEN YARGILANMASINI İSTEDİ
Mahkeme Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'nin 8 Şubat'ta verdiği hükmün açıklanmasının geriye bırakılması kararına verilen itirazı kabul ederek kararın verilmesine hükmetti. Heyet, Küçükçekmece 16. Asliye Ceza Mahkemesi'ne geri dönmesine karar verdi.

OLAYIN GEÇMİŞİ
Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığınca İbrahim Keloğlan hakkında Ziya Gökalp Mahallesinde yaşadığı sitede 1 Ocak günü saat 03.15 sıralarında site sakinleri tarafından beslenip bakılan kediye asansörde tekme atılmıştı, koridora kaçan kediyi kapıları kapatarak kaçmasını engelleyip daha sonra tekmeleyerek öldürdüğü kesilme başlatılmıştı. Kamera kayıtlarında kediyi asansörden çıkıp kovaladığı ve tekmelediği görülen sanık Keloğlan 4 Ocak'ta tutuklanmıştı. Savcılık, Keloğlan hakkında "Bir ev hayvanını veya evcil hayvanı kasten öldürme" suçundan 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açmıştı. (DHA)

Anahtar Kelimeler:
KediBaşakşehir
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176