Küresel piyasalar 2022 yılına ilk ayına düşük risk iştahı ile başladı. Bir yandan ABD Merkez Bankası (FED) ’e yönelik sıkılaştırma beklentilerinin yarattığı baskı, diğer yandan Rusya-Ukrayna gerginliğinin jeopolitik risk fiyatlaması, risk iştahında düşüşe neden olan faktörler oldu.

Rusya – Ukrayna gerginliği devam ederken, Çin’in Tayvan hava sahasına savaş uçakları ile girdi haberleri de piyasalarda ayrıca endişe yarattı.

ABD yönetimi, Ukrayna işgali durumunda uygulanacak yaptırımlara karşılık Rusya'nın doğal gazı kesmesi halinde Avrupa'nın ihtiyacının karşılanması için Asya, Orta Doğu ve Kuzey Afrika'daki doğal gaz üreticileri ile görüştüklerini ilan etti.

Her ne kadar Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’ya saldırmayacaklarını ifade etse ve bu haber piyasalarda bir miktar rahatlama sağlasa da haftanın son saatlerinde Pentagondan aktarılan; Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmaya hazır hale geldiğine yönelik haberlerle küresel piyasalar haftayı gergin tamamladı. Böylece önceki haftayı 28,85 seviyesinde kapatan Korku-Endişe Endeksi olan VİX, geçtiğimiz hafta yine kritik eşik olan 20’nin üzerinde kaldı ve 26,66haftalık kapanış ile küresel panik seviyesi olan 30’dan çok da uzaklaşamadı.

Geçtiğimiz hafta, küresel piyasaların ilgi ve merakla takip ettiği en önemli ekonomi olayı, FED Para Piyasası Kurulu (FOMC) toplantısı oldu. Toplantı sonunda FED’in -belki de son kez- politika faizini 0-0,25 aralığında sabit bıraktığı açıklanırken Başkan Powell, “FOMC faizleri yakın zamanda artırmanın uygun olacağına karar verdi. Omicron bu çeyrekte kesinlikle ekonomik büyümeyi etkileyecek. Enflasyon bizim uzun vadeli hedefimizin oldukça üzerinde olmaya devam ediyor. Enflasyonun yıl içinde düşmesini bekliyoruz. Bilanço azaltımı faiz artırımları başladıktan sonra olacak.” şeklinde konuştu. Powel’ın konuşması piyasalarda negatif algılandı.

Bunun yanı sıra, geçen hafta Avrupa’nın başat ekonomilerinde imalat ve hizmet PMI verileri izlendi. Almanya’da her iki sektöre ilişkin aktivite de sürpriz şekilde hızlı artış gösterdi ve piyasa beklentisini aştı. İngiltere’de iki sektörde de genişleme sürse de rakamlar piyasa beklentisini karşılamadı. Fransa’da imalat aktivitesi Ocak ayında genişlemeyi sürdürdü. Ancak hizmet PMI verisi beklentinin altında oluştu.

Uluslararası Para Fonu (IMF), küresel ekonominin 2022 yılına önceden beklenenden daha zayıf bir konumda girdiğini belirterek, bu yıl için büyüme beklentilerini düşürdü.

Ancak IMF, Türkiye ekonomisi için 2021 büyüme tahminini yüzde 9'dan yüzde 11 seviyesine yükseltti. Türkiye'nin 2022 ve 2023 büyüme beklentisini ise Ekim ayındaki tahminini değiştirmeyerek yüzde 3,3 seviyesinde bıraktı.

Bunun yanında IMF, El Salvador'a kripto paralarla ilgili riskleri göz önünde bulundurarak Bitcoin'i resmi para birimi olarak kullanmama uyarısında bulundu.

Rusya Devlet Başkanı Putin ise Rusya Merkez Bankasının yasaklama yönündeki kararını uygulamayacağının işaretini verdi ve “Kripto para madenciliğinde avantajlarımız var.” dedi.

Petrol fiyatları 7. Hafta da zirvede kalmaya devam ederek 90 Dolara çok yaklaştı. Rusya ile Ukrayna arasındaki gerginlik petrol fiyatlarını yukarı çekerken pandeminin sonunun geldiğine dair yapılan açıklamalar sonrasında petrol talebinin artacağı yönündeki tahminler ve arz kaynaklı yaşanan sorunlar da petrol fiyatlarını destekliyor.

Yurtiçinde ülkedeki sanayi kesiminin elde mevcut üretim kapasitesinin ne kadarının kullanıldığını gösteren gösterge olan Kapasite Kullanım Oranı (KKO) açıklandı. İmalat sanayisi genelinde KKO, Ocak ayında Aralık ayına göre göre 1,1 azalarak %77,6 seviyesine geriledi. 2020 yılı pandemi döneminde İmalat KKO, Nisan ayında 61,60, Mayıs ayında ise 62,60 seviyesine kadar gerilemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Enerji maliyetlerinde 5-10 kat artış söz konusu oldu. KDV'de basitleştirme için çalışmalar yapılacak. 2021'de vatandaşların elektrik faturalarında %50, doğal gazda %75 sübvansiyona gidilmiştir. 2022'de de benzer sübvansiyonlar devam edecek.” dedi.

TCMB tarafından açıklanan veriler kapsamında, bir önceki haftaya göre yurt içi yerleşiklerin döviz mevduatı ise 1,5Milyar Dolar azalarak 231,4 Milyar Dolara geriledi.

Haftaya1834Dolar seviyesinden başlayan ons altın, FED’in şahin tutumundan negatif etkilenerek geçen hafta verdiğimiz 1790 seviyesini test ettikten sonra 1792 Dolar ile haftalık kapanış yapmıştı. Grafiğinde tüm zaman dilimlerinde “Aşırı Satış” durumu söz konusudur. Bu nedenle önümüzdeki hafta 200 günlük üssel hareketli ortalama olan1810’un üzerine atmayı deneyebilir ve burada günlük kapanışlar yapmakta başarılı olursa da 1868’a doğru bir hareket başlatabilir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 1769’a kadar alan vardır.

Haftaya 794 TL. ’den başlayan gram altın bu seviyeyi koruyamamış ve 780 TL ile haftayı tamamlamıştır. Önümüzdeki hafta 785 ₺ üzerine atmayı ve burada günlük kapanışlar yapmayı başarırsa ilk etapta 794 ve ardından da 816 TL’ye doğru gidebilir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 763 ₺’ye kadar alan söz konusudur.

Koin piyasalarında ise BTC’de yatay yönlü hareket sürmüştür. 34300 desteği tutmuştur. Trendin yukarı döndüğünü söylemek için 48200 üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176