Yılın ilk ayında ABD Merkez Bankası (FED) yetkililerinden gelen şahin tonda mesajlarla sıkı para politikasına geçiş işaretleri küresel risk iştahı üzerinde baskıya neden olurken, başta gelişmiş ülke hisse piyasaları olmak üzere piyasa değerlerinde önemli kayıplara neden oldu. Bununla birlikte, geçen hafta FED ’in sıkılaştırma politikasında daha ılımlı ve kademeli bir yol izleyebileceği görüşü hafta boyunca piyasalara pozitif etki etti. HemAvrupahem de ABD borsalarındaki güçlü bilanço sezonu da pozitif havaya katkı sağladı.

Geride bıraktığımız hafta, ABD’de Tarım Dışı İstihdam (TDİ), İngiltere ve Euro Bölgesi’nde faiz kararları yakından takip edildi. Ülkemizde ise enflasyon verisi ön planda oldu.

ABD'de TDİ, Ocak ayında 467 Bin arttı. Piyasa beklentisi 125 Bin artış yönündeydi.Ocak'ta ülkede işsizlik oranı %4 oldu. Beklenti bu verinin %3,9 olacağı şeklindeydi.Ortalama saatlik kazançlarda da beklentilerin üzerinde artışlar izlendi. Buna göre Ocak'ta ortalama saatlik kazançlar %0,5'lik beklentiye karşı aylık bazda %0,7 arttı. Yıllık bazda artış ise %5,7 oldu. Bu veriye ilişkin beklenti %5,2 olarak belirlenmişti.

Uluslararası finans kuruluşu Goldman Sachs, FED'in bu yıl faizleri 5 defa arttıracağını tahmin ederken, bir başka finans kuruluşu Bank of America da bu yıl FED'den 7 faiz artışı bekliyor. Diğer bir finans kuruluşu JP Morgan ise FED’in Mart ayında faizleri artırmasından sonra da doların kuvvetlenmeye devam edebileceğini belirtti.

Brezilya Merkez Bankası, faizi 150 baz puan yükselterek ardı ardına üçüncü faiz artırımını gerçekleştirdi.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), politika faizini 25 baz puan artırarak; %0,50 seviyesine çıkardı.BoE, tahvil varlık alım programını ve şirket varlık alım programını ise değiştirmedi.

Avrupa Merkez Bankası, faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde sıfır seviyesinde bıraktı.

Avustralya Merkez Bankası da faiz oranında değişiklik yapmazken, 194 Milyar Dolarlık varlık alım programını ise sonlandırdı.

Bunun yanı sıra, Euro Bölgesi Ocak ayı enflasyon verileri açıklandı. Ocak ayı enflasyonu yıllık bazda%5,1oldu ve %4,4 olan beklentinin üzerinde kaldı.

Almanya İstatistik Ofisi’nin verilerine göre TÜFE yıllık %5,1 arttı. Önceki ay daTÜFE %5,7 oranında artmıştı.

Norveç Hükümeti NATO Genel Sekreteri Stoltenberg'in ‘Merkez Bankası Başkanı’ olarak atanması kararı aldı. Ekim ayına kadar mevcut görevini sürdürecek olan Stoltenberg yeni görevine Aralık ayında başlayacak.

OPEC+’nın aylık toplantısı sona erdi. Piyasaların merakla beklediği toplantıdan sürpriz çıkmazken; beklendiği üzere toplantı Mart ayı için 400 Bin varillik üretim artışı ile sonuçlandı. OPEC+ yaz aylarında kararlaştırdığı üzere bir süredir her ay 400 Bin varillik artışlarla üretim kapasitesini kademeli olarak artırıyordu. Fakat üretimin kademeli şekilde artırılması ve mevcut üretim kotasının bile tam olarak doldurulamaması, petrol fiyatlarının zirvede kalmasına neden oluyor.

Yurtiçinde Ocak ayı enflasyon verisi açıklandı. TÜİK açıklamasına göre Ocak ayında TÜFE %11.10, yıllık enflasyon ise %48,69 olarak gerçekleşti. Piyasa Ocak ayı enflasyonunun%10’u, yıllık enflasyonun ise yüzde 48'i aşmasını beklemiyordu. Böylece son 20 yılın rekoru kırıldı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, 'Ocak ayında enflasyonun pik yapmasını sonra ise kademeli olarak düşmesini' beklediğini belirtmişti.

JP Morgan ise Türkiye’de enflasyon oranının Mayıs ayında yüzde 55 ile zirve yaparak, Kasım ayına kadar yüzde 50 civarında kalacağını ve 2022’nin sonunda yüzde 35'e düşebileceğini öngördü.

Ülkemizde Aralık ayına ilişkin Dış Ticaret istatistikleri açıklandı. Buna göre, geçen ay ihracat %24,9, ithalat %29,9 arttı. İhracat 2,28 Milyar Dolar, ithalat ise 29 Milyar Dolar olarak gerçekleşti.

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben: “Kur korumalı mevduat 290 Milyar TL. seviyesine ulaştı” dedi.

Türkiye'nin turizm geliri 2021'de 24.5 Milyar Dolar oldu.                                                              

Haftaya1792Dolar seviyesinden başlayan ons altın, beklentilerimiz dahilinde yukarı yönlü bir hareket izleyerek 1808 Dolar ile haftalık kapanış yaptı. Oldukça kritik bir seviyede kapanış yapan ons altın, şayet bu seviye üzerinde kalabilirse ilk etapta 1819, ardından da 1833 dirençlerine doğru yol alabilir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 1783’e kadar alan vardır.

Haftaya 780 TL. ’den başlayan gram altın pivot seviyesi üzerinde kalmayı başarmış ve 788 TL ile haftayı tamamlamıştır. Önümüzdeki hafta784 ₺ üzerinde kaldıkça ilk etapta 1802 ve burayı da aşarsa 811 TL hedeflerine doğru ivmelenebilir.

Aşağı yönlü hareketlerde ise, 770 ₺’ye kadar alan söz konusudur.

Koin piyasalarında ise BTC’de yukarı yönlü hareket gerçekleşmiş olmasına rağmen, henüz trendin yukarı döndüğünü söylemek için erken olduğu değerlendirilmektedir. Önümüzdeki hafta da 40600 üzerinde günlük kapanışlara ihtiyaç vardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176