Geçtiğimiz hafta piyasalar delta varyantı kaynaklı vaka sayılarına odaklandı. Vaka ve ölüm sayılarının hızla artması paniğe neden oldu. Piyasalarda tekrar bir kapanma olayının başlaması olasılığı endişe yaratıyor. Fakat aşılanmaların hızlanması ve aşıların varyantlar üzerinde oldukça etkili olduğunun görülmesi baskıyı bir miktar hafifletmektedir. Bununla beraber delta riskinin fiyatlaması, MSCI Dünya Endeksi'nde* zirveden önemli ölçüde geri çekilmeye neden oldu. Bunun dışında veri akışının yoğun olduğu haftada FED toplantısında açıklanan “Faiz Kararı” ve Başkan Powel’in konuşmaları ilgiyle izlendi. Toplantıda FED faiz oranını değiştirmezken piyasaları destekleyen varlık alımında değişiklik yapmadı. FED yönetiminin güvercin-piyasa destekleyici- ifadelerini sürdürdüğü görüldü. Powell, ” Faiz artırımını düşünmekten hala uzak bir noktadayız. Faiz artırımını düşünmenin yakınından bile geçmiyoruz. Varlık alımlarının azaltım zamanlaması ekonomide gelecek verilere bağlı olacak.” dedi. Ancak ABD’de piyasaların merakla beklediği büyüme rakamları olumsuz geldi: ABD ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde yüzde 6,5 büyüyerek beklentilerin gerisinde kaldı. Beklentileri karşılayamayan ancak Covid-19 salgını öncesi seviyelerine dönmeyi başaran gayrisafi yurtiçi hâsıla verisinin yüzde 8,5 artması öngörülüyordu.

Bunun yanı sıra geçen hafta Avrupa Merkez Bankası (ECB) toplantısı da gerçekleşti. ECB de faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. ECB, 1,85 Trilyon Euro olarak planlanan varlık alımlarının en azından 2022 Mart sonuna kadar devam edeceğini kaydetti. ECB Başkanı Lagarde, “Faizlerin yeniden artması için enflasyon %2'nin altında olmamalı.” beyanında bulundu Almanya Merkez Bankası Başkanı Weidlmann ise, ECB'nin düşük faiz ortamını çok uzun süre devam ettirmesinden endişe ettiğini söyledi.

Öte yandan, küresel piyasalardaki haber akışlarına göre Çin hükümeti ülke içinde fiyatları düşürmek amacıyla çelik ihracatına vergi getirmeyi planlıyor.

Haftanın en iyimser haberi ise ünlü finans kuruluşu JP Morgan’dan geldi. JP Morgan, gelişmekte olan piyasa hisse senetlerinden yılın ikinci yarısında daha iyi performans göstermelerini beklediğini bildirdi. Bu beklentinin doğru çıkması durumunda ülkemizde de BİST’in yılın ilk yarısına nazaran daha yüksek seviyeleri hedeflemesi beklenebilir.

Geçen hafta IMF de “Küresel Ekonomik Görünüm Raporunu yayınladı. Yeni varyantların küresel iyileşmeyi tehdit ettiğine vurgu yaptığı raporunda zengin ülkelerin büyüme tahminlerini yükseltirken, Türkiye’nin de aralarında olduğu bazı gelişmekte olan ülkelerin büyüme tahminlerini aşağı yönlü revize etti.

Bu gelişmelere ilaveten Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü (OPEC), küresel günlük petrol talebine yönelik artış beklentisini 6 milyon varil olarak sabit tuttu ve günlük petrol talebini 96,6 milyon varil olarak tahmin etti. OPEC tarafından açıklanan Haziran ayına ait petrol piyasası raporuna göre, OPEC dışı petrol arzı, 2022'de ABD öncülüğünde günde 2,1 milyon varil artacak.

Yurtiçi piyasalar, önceki hafta bayram tatili nedeniyle verilen aranın ardından geçen haftaya hafif alıcılı başlangıç yaptı. Kapalı olduğumuz günler içerisinde ABD piyasaları beklentilerin üstünde gelen bilançolar ile rekor tazeledi. Avrupa ise ECB’nin güvercin açıklamaları ile yükselişteydi.

Yurtiçinde haftanın ana gündem maddesi TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun Enflasyon Raporu sunumu oldu. Kavcıoğlu’nun sunumunda ‘sıkı duruşun süreceğini' yani bir faiz indiriminin gündemde olmadığını ifade etmesi sonrasında BİST’te alımlar hızlandı. Kavcıoğlu "Enflasyonun 2021 yıl sonunda %14,1 (önceki %12,2), 2022 yıl sonunda %7,8 (Önceki %7,5) olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz" dedi. Hazine ve Maliye Bakanı Elvanda “Salgından olumsuz etkilenen sektörlerimizi desteklemek amacıyla; konaklama, yeme-içme, ulaşım, işyeri kiralama ve diğer hizmetlerde son 1 yıldır uyguladığımız KDV oran indirimlerinin süresini 2 ay daha uzatıyoruz.” dedi.

Bayrama 1812 Dolar ile giren ons altın, geçtiğimiz hafta hafif bir artışla haftayı 1814 Dolar ile tamamladı. Önümüzdeki hafta ons altının bu seviyelerin altına düşmemesi halinde yukarı yönlü bir hareket izlemesi ve ilk etapta 1834 direncini geçtikten sonra 1853 seviyesine yönelmesi söz konusu olabilir.

Bayrama 500 TL. olarak giren gram altın ise Dolar/TL. kurundaki geri çekilmeye paralel olarak 493 TL. ile haftalık kapanış yaptı. Önümüzdeki hafta 490seviyelerini test etmesi ve buralardan yönünü yeniden yukarı çevirerek 504 TL. seviyelerini hedeflemesi mümkün olabilir.

Geçtiğimiz hafta kripto para piyasalarını pozitif yönde hareketlendiren bir gelişme de yaşandı: JP Morgan, ABD'de kripto para fonlarını bireysel müşterilere açan ilk büyük banka oldu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176