Çok Oturanlar 'Ölü Popo Sendromu'na Dikkat!

Ölü popo sendromu, özellikle masa başında çalışanları ve bilgisayar başından kalkmak bilmeyenleri vuruyor. Bu hastalık peşi sıra birçok hastalığa neden oluyor.

09 Ocak 2023 Pazartesi 17:40
Çok Oturanlar 'Ölü Popo Sendromu'na Dikkat!

Ölü popo sendromu, obezite gibi çağımızın hastalıklarından biri olarak ön plana çıkıyor. Özellikle masa başında çalışanları ve bilgisayar başından kalkmak bilmeyenleri vuran bu hastalık peşi sıra birçok hastalığa neden oluyor. Kulağa başta garip gelse de ölü popo sendromu; kalçanın yapısını değiştiriyor. Uzun süre oturmanın sonucu ortaya çıkan ölü popo sendromu ile birlikte başka hastalıklar da ortaya çıkıyor. 

T24'ün haberine göre; Metabolizma, 30 dakikalık bir oturma süresinin ardından yüzde 50 oranında daha yavaş çalışmaya başlar. Bu nedenle fazla oturmak yağlanmaya ve kilo artışına sebep olmaktadır. Uzmanlar, uzun süre oturmanın kan akışını yavaşlattığını, kalça amnezine sebep olduğunu, kas ve kemik rahatsızlıklarına yol açtığını belirterek gün içinde bol bol hareket etmek gerektiğinin altını çiziyor.

ÖLÜ POPO SENDROMU NEDİR?

Uzun saatler boyunca oturmak gluteus medius adlı kas bölgesinin tahrip olmasına ortam hazırlıyor. Tahrip olan kas bölgesi nedeniyle de uzmanlara göre kalçanız “uyuyakalmaya” başlıyor. Bu durumun negatif etkilerinden korunabilmek için yapmanız gerekenler aslında çok basit. Her saat başı en azından 10 dakikalığına ayağı kalkıp yürümek ve hareket etmek kaslarınızı canlandırmaya yetiyor.

Bunu önlemek için saat aralıklarıyla koltuğunuzdan kalkıp kısa süreli yürüyüşler yapabilir, sık sık egzersizler uygulayabilirsiniz.

Ölü popo sendromundan kaçınmak için eğer, masa başı bir işiniz varsa ya da günün çoğunu oturarak geçiriyorsanız sık sık mola vermeyi ve yerinizden kalkmayı alışkanlık haline getirmeniz şart. İşe güce dalmışken mola vermeyi unutuyorsanız telefonunuza saat başı hatırlatmalar kurarak kalkmak için harekete geçebilirsiniz.

Evin ya da ofisin içinde kısa bir tur atabilir, basit birkaç esneme hareketi ile kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Öte yandan, masa başında kısır ‘hareketsizlik’ döngüsünden kurtulmak için alışkanlıklarınızı değiştirmeyi deneyebilirsiniz. Örneğin, sandalye yerine pilates topunun üzerinde oturabilir, zaman zaman ayakta çalışabilir, pozisyonunuzu değiştirebilirsiniz.

Son Güncelleme: 09.01.2023 18:44
Anahtar Kelimeler:
ölü Popo Sendromu
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner176