Siyasetin Büyüsü Değişim / Hasan Fatih Özsümer Yazdı...

Yazımıza Manisalı hemşehrimiz Sayın Özgür Özel’ in CHP Genel Başkanı seçilmesini kutlayarak başlayalım.

07 Kasım 2023 Salı 18:34
Siyasetin Büyüsü Değişim  / Hasan Fatih Özsümer Yazdı...

Yazımıza Manisalı hemşehrimiz Sayın Özgür Özel’ in CHP Genel Başkanı seçilmesini kutlayarak başlayalım.

Manisa için bu bir ilk. İlk defa bir siyasi partinin Genel Başkanı bizden çıktı.

Manisa için sevindirici.

En güzel tarafı bir Genel Başkanın olduğu Manisa’ da, Ak Parti artık devlet yatırımlarına ve hizmetlerine öncesinden daha fazla önem verip, özen gösterecek.

Ak Parti hizmet çıtasını bir tık daha üste çıkarmak durumda artık Manisa’ da.

Bu da aslında Manisa için bir kazanım.

Gelelim yazımızın konusuna.

Sayın Kılıçdaroğlu ile birlikte son 10 yılda özellikle, CHP tamamen kazanmaya endeskli bir siyaset gütmeye başladı. Ezberlenmiş sosyal demokrat sol kalıplar Kemal Bey tarafından bir bir yıkıldı.

Sağ kesimden isimler CHP’ ye transfer edilerek PM ve Genel Merkez Yönetimlerinde bu isimlere konfor alanları açıldı. Bu açılımlar oy oranı olarak CHP oyları üzerinde gözle görülür bir etki yapmasa da sağ partiler ile buluşma kolaylığını kendilerine sağladı. Hatta Kemal bey, partisinin sloganını Herkes İçin CHP olarak belirleyerek Twitter hesabını bile bu isimle kullandı.

Hatta daha önce MHP Beypazarı Belediye Başkanlığı yapmış Ülkücü Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı gösterildi. Köken olan Merkez Sağ birçok isim CHP Listelerinden Belediye Başkanı seçildi ya da Şehir Meclislerinde, İl Genel Meclisi listelerinde yer buldu.

Bu birliktelikler ve açılım süreci son yerel seçimlerde CHP’ ye tarihinde ilk defa 13 Büyükşehir Belediye Başkanlığı getirdi. Bu süreçleri yönetirken Kemal Bey’ in yanında ve yakınında hep Özgür Özel vardı.

Çünkü 13 senelik Kemal Bey’ in iktidarında Özgür Özel 8 yıl Grup Başkanvekiliydi.

Son seçimlerde Kemal Bey yüzde 48 oy almasına rağmen CHP oyları yüzde 25 bandında kaldı.

Arada 13 puanlık fark HDP, İP ve diğer ittifak partilerinin oyları ile geldi.

Özgür Bey ise gerek kongre öncesi gerek kongre sırasında ve Genel Başkanlığının bu ilk günlerinde CHP’ nin artık herkesin partisi olmayacağını belirtti. Kongre konuşmasında ‘’ Genel Merkezde İlçe Başkanlarımız duvar diplerinde oturmayacaklar, sağcı danışmanları gönderip onların odalarını örgüt üyelerimize tahsis edeceğim’’ dedi. 

Buradan yeni Genel Başkan ile birlikte CHP’ nin SOL çizgiye geri geleceği öngörüsünü yapmak hayalcilik olmaz. 

Bu demek oluyor ki CHP yüzde 25 üzerine bir şeyler koyarak devam etmeye çalışacak ve kazanmak için kendisinden olmayan isimlere yer vermeyecek.

Yani bundan sonra ittifaklar olsa bile CHP kendi ilkelerinden taviz vermeyerek yoluna devam edecek.

Buraya kadar kabul.

Ama önümüzde yaklaşan yerel seçimlerde ittifak yapmazlarsa 13 Büyükşehirden ancak 5 tanesini almaları şimdilik garanti görünüyor.  

Değişim sloganı ile başa geçen bir Genel Başkan ilk gireceği seçimde böylesine büyük bir mağlubiyet almayı göze alabilir mi? Diyelim ki aldı ve hazin son yaşandı o koltukta oturabilir mi?

Özgür Özel’ in Genel Başkan seçilmesinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’ nun desteği elde edilen başarının aslında anahtarı.

Ekrem Bey daha popülist, keskin sol söylemlerden uzak herkesle barışık bir siyasetçi.

Ve bu siyaseti ciddi bir karşılık buldu ve bulmaya devam ediyor.

Parti 60 kişilik Parti Meclisine 15 isim yazdıran Ekrem İmamoğlu Genel Başkanı Özgür Özel’ in bu sert dönüşümünü ne kadar göğüsleyebilir, bunu nereye kadar durdurabilir hep birlikte göreceğiz.

Son seçimlerde yaptıkları Konya Mitingi öncesi Hazreti Mevlana’ nın türbesine ayakkabı ile giren bir Genel Başkan ve seçim öncesi Eyüp Sultan camisinde Yasin okuyan bir Ekrem İmamoğlu, nerelerde uzlaşıp, nerelerde ayrı düşecekler göreceğiz.

Şu an birbirlerine "Kardeş", ve "Dost" diyorlar ama şunu unutmayalım ki ‘’ Siyasette Dostluk olmaz, Müttefiklik olur.’’

Değişim sözcüğü siyasette çok sihirlidir ama bir o kadar da zehirlidir. Değişim ile gelip değişimi gerçekleştiremezseniz siyasette yok olursunuz. Halk bir daha dönüp size bakmaz.

CHP Kongresinde hem Kemal Bey hem de Özgür Bey sözlerine başlamadan önce cezaevinde tutuklu bulunan isimlere Kavala’ ya ve Demirtaş’ a selam gönderdiler.

Gönül isterdi ki her iki adayda her şeyden önce terörle mücadele şehitlerimize gazilerimize ve Gazze’ de ölen masum çocuklara selam göndersin.

Sanırım ilk yapmaları gereken dönüşüm bu hazmetme dönüşümü olmalı CHP’ lilerin.

Özgür Bey ile birlikte beklenti, Kemal Bey’ in sorunların çözümüne ilişkin ‘’ Benim adım Kemal ben yaparım ‘’ söylemlerine, karşı ülkenin dış politikası üzerine, demografik yapısı üzerine, göçmen politikaları üzerine, enerji politikaları üzerine, istihdam,  uluslararası iş birlikleri üzerine, ekonomisi üzerine güvenlik politikaları üzerine, devlet yapısında yönetimsel olarak yapmak istedikleri yapısal değişim ve dönüşümler üzerine akılcı, mantıklı uygulanabilir ve sağlaması yapılabilir çözümler ortaya koyması.

Z kuşağı denilen kesimin oyu bir daha ki genel seçimlerde toplam seçmenin yaklaşık yüzde 35’ ine yaklaşacak. Bunlar ezberleri olmayan bir kuşak…

Herkes siyaset matematiklerini bunun üzerine yapmalı.

Vesselam…

07 Kasım 2023

Hasan Fatih Özsümer

Son Güncelleme: 07.11.2023 18:44
Anahtar Kelimeler:
Fatih özsümer
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.